22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

TBMM'ye sanatçı çıkarması

Korsan yayıncılığına bayrak açan sanatçılar tepkilerini Meclis'e de taşıdı. Ankara'ya çıkarma yapan ünlü sanatçılar, seslerini bu kez Meclis'te temsil edilen siyasi parti gruplarının kürsüsünden duyurmaya çalıştı.

Meslek kuruluşlarına bağlı 120 sanatçı bugün bütçe görüşmeleri sürerken TBMM'ye gelerek, bir dizi temasta bulundu. Sanatçıların Meclis'teki ilk durağı Anavatan Partisi oldu. Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, korsan yayıncılığına karşı isyan eden sanatçıları partisinin grup toplantı salonunda kabul etti.

Aralarında İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Ebru Gündeş, Gülben Ergen, Adnan Şenses, Özcan Deniz gibi ünlü sanatçıların da bulunduğu heyet, Mumcu'ya şikayetlerini iletti. Heyet adına ilk sözü aynı zamanda Anavatan Partisi MKYK üyesi ve söz yazarı Zeynep Talu aldı. Talu, 20 senedir ilk kez sanatçıların güç birliğine tanık olduğunu belirterek, bundan gurur duyduğunu söyledi. Korsan ile mücadelede çıkarılan yasanın çok caydırıcı olduğunu ancak uygulamada çok eksiklikler bulunduğunu belirten Talu, hükümetten uygulamadaki eksiklikleri bir an önce gidermesini beklediklerini söyledi.

Hakkıyla uygulanmayan bir yasanın anlam taşımadığına işaret eden Talu, korsan yayıncılığı nedeniyle binlerce insanın işsiz kaldığını, açıkça emek hırsızlığı yapıldığını bildirdi. Korsan yayıncılığı sonucunda sadece müzik mühendislerinin değil devletin de büyük vergi kaybına uğradığını anlatan Talu, "Ayıbı ortadan kaldırmanın tek yolu yasayı uygulamaktır" diye konuştu. Talu, ismini vermek istemediği bir sanatçının çok zor durumda olduğunu da hatırlatarak, beynindeki tümör nedeniyle ameliyat olması gereken sanatçının 20 milyar lirayı ödemekte zorluk çektiğini kaydetti.

Daha sonra söz alan ünlü sanatçı Arif Sağ ise isyanlarının "sanatçıların cebinden para gidiyor" noktasında olmadığını, böyle bir görüntü vermek istemediklerini vurguladı. Buradaki asıl sorunun kültürsüzleşme olduğunu dile getiren Sağ, gidişatın sanat üretiminin durduracağını ve sanatın artık üretilmeyeceğini söyledi. Sağ, sanatçıların taleplerinin parti grupları tarafından iyi algılanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kürsüye gelen ünlü sanatçılardan Orhan Gencebay da tüm yaşamı boyunca korsanla mücadele ettiğini, korsanın her dönemde var olduğunu kaydetti. Uluslararası kuruluşların ölçümlerine göre Türkiye'de 150 milyon olması gereken kaset ve CD tüketiminin 15 milyon olduğunu belirten Gencebay, "Buraya gelmekteki amacımız sektörü kurtarmaktır. Artık korsan yayıncılığına internet de ilave edilmiştir. Dünya çapında korsan bir görünümümüz var. Bundan utanıyorum. Bundan kurtulmalıyız. Tüm çabalarımız bunun için" diye konuştu.

İBRAHİM TATLISES'TEN "MECLİS" ESPRİSİ
Sanatçılar adına söz alan İbrahim Tatlıses, konuşmasına "Kim diyor Meclis'e gitmez' diye. Aha geldim. Ama bu sefer çok ciddi geldim. Çok güçlü ve ciddi geldik" diyerek başladı. Devletin, hükümetin ve partilerin gücünü bildikleri için sanatçılar olarak güçlü bir ekiple Ankara'ya geldiklerini belirten İbrahim Tatlıses, "Korsana karşı pabuç bırakmayacağız, onları diken üzerinde yürüteceğiz. Bunun için buradayız. Sadece bizim çabamız değil devletin çabası da gerekiyor. Bıçak kemiğe dayandı. Ya kemiğimiz kırılacak ya da bıçağı kırıp atacağız. Ülkemizin haklarını birkaç hırsıza mı bırakacağız?" dedi.

Anavatan Partisi lideri Erkan Mumcu, konuşmasının başında sanatçıları partisine davet etti. İbrahim Tatlıses başta olmak üzere, sanatçıları gelecek dönemde parlamentoda görmeyi arzu ettiğini belirten Mumcu, parlamento çatısı altında tüm sanatçıların halkın sesini daha iyi duyuracağını bildirdi. Sanatçıları Meclis'te görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Mumcu, bedeli ne olursa olsun hak ihlallerine mutlaka karşı olduklarını söyledi. Halka seslenerek "Kardeşlerim başkalarının haklarına tecavüz etmek medeniyet olamaz. Siz çalarsanız, başkasının da sizin hakkınıza tecavüz etmesine ses çıkaramazsınız. Bu düpedüz hırsızlıktır" şeklinde konuştu.

Korsan yayıncılığının alenen hırsızlık olduğunu, bu hırsızlığa göz yummanın da hırsızlığa göz yummak anlamına geleceğini vurgulayan Mumcu, hükümeti göreve çağırdı. Korsan yayıncılığını suç sayan bir yasanın mevcut olduğunu hatırlatan Mumcu, hükümetin görevini eksiksiz yerine getirmesini istedi. "Bu kadar insan ricacı olmaya mecbur değil" diyen Mumcu, yasanın uygulanmasının takipçisi olacaklarını vurguladı.

Mumcu konuşmasında meslek birliklerine de 'birleşin' çağrısı yaptı. Bu yöndeki sözleri büyük alkış toplayan Mumcu, "Hükümetin yapmadığını ben yapacağım. Arabuluculuk yaparım. Sizler eyleme geçin. Ben mutlaka arabulucu olacağım" diye konuştu. Mumcu konuşmasını, "Ankara'nın puslu havası içimizi karartıyor. Allah'tan siz varsınız. Arabaya bindiğimizde sizi dinliyoruz, gece yatmadan sizi okuyoruz" şeklinde tamamladı.

MUMCU'DAN SONRA BAYKAL'A ÇIKTILAR

Meclis'e çıkarma yapan sanatçıların Anavatan Grubu'ndan sonraki ikinci durağı CHP Grubu oldu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından kabul edilen 120 sanatçı, korsan yayıncılığına karşı tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesini istedi. Ünlü sanatçı Gülben Ergen, CHP Grubu'nda kürsüye çıkarak, sanatçıların korsan yayıncılıkla ilgili sorunlarını dile getirdi. "Burada şarkılarımızla değil dertlerimizle karşınızdayız" diyen Gülben Ergen, korsan yayıncılara 'hırsız' diye hitap edilmesini istedi.

Bir eve hırsız girdiğinde nasıl muamele görüyorsa, korsan yayıncılarına karşı da aynı muamelenin yapılmasını talep eden Ergen, haklarının çalındığını söyledi. Ergen, "Kolay şarkı sözü yazılmıyor, kolay kitap yazılmıyor. Haklarımız çalınıyor. Her gün alışveriş yaparken bu hırsızlarla yüz yüze geliyoruz. Niçin polis bunları tutuklamıyor. Biz hak ettiğimiz değerin bize verilmesi için geldik. Buradan boş dönmeyelim. Çok kırılırız. Bize müjdeler verin" diye konuştu.

Gülben Ergen'in ardından kürsüye gelen Yavuz Bingöl ise, İbrahim Tatlıses'e gönderme yaptı. 6 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Piriştina ile 'korsana ilk kurşun' adı altında eylem yaptıklarını ancak, bu eyleme sadece sanatçı olarak kendisinin ve Suavi'nin katıldığını hatırlattı. Daha sonra İbrahim Tatlıses'in korsan yayınlardan canı yandığını belirten Bingöl, "İbrahim Tatlıses canı yandığı için kendi programından defalarca seslendi. Lütfen herkesin canının yanmasını beklemeyelim. Meslek birlikleri biraraya gelip bu işi neden çözmedi" ifadelerini kullandı.

BAYKAL'DAN İTİRAF
CHP Lideri Baykal da konuşmasına, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu gibi, sanatçıları partisine davet ederek başladı. Baykal, sanatçıları da sorumluluk üstlenmeye ve ellerini taşın altına koymaya çağırdı.

Sözlerinin başında sanatçıların biraraya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Baykal, "Sanatçılar çok meşgul, kaprisli, herkesin kendine göre gündemi olan insanlar. Bütün hepsini biraraya getirip toplamak kolay değil" dedi. Korsan yayıncılığa karşı çıkarılan yasaya CHP olarak tam destek verdiklerini anlatan Baykal, ancak sorunun henüz çözülmediğini, uygulamada aksaklıklar olduğunu söyledi. Halkta bu konuda bilgi eksikliğinin olduğunu savunan Baykal, "Türk toplumunun büyük şöhretleri bugün biraradadır. Girişiminiz şimdiden başarılı sonuç vermiştir" şeklinde konuştu.

Korsanla ilgili bir itirafta bulunmak istediğini anlatan Baykal, şunları söyledi:
"Ben de günah çıkartmak istiyorum. Biz de zaman zaman sizin güzel eserlerinizi halk istiyor diye meydanlarda sizden izin istemeden çalıyoruz. Kendimizi 'Tanıtımlarını yapıyoruz' diye teselli ediyoruz. Toplum olarak bir duyarlılığa ihtiyaç var. Biz de duyarlı olmalıyız. Toplumun tüm kesimleri de olmalı. Yasal olarak ek bir düzenleme gerekiyorsa onun da yollarını arayalım. Haklarınızın korunması için ne yapılması gerekiyorsa elimizden geleni yaparız. Tam bir işbirliği içinde oluruz. Hükümetin de uygulaması için elimizden geleni yaparız."

Baykal, sanatçılara CD fiyatlarının da bu çerçevede düşürülebileceğini söyledi. Bunun üzerine söz alan İbrahim Tatlıses, "Almanya'da 1 CD fiyatı 14 Euro. Türkiye'de ise 7.5 milyon lira" dedi. Baykal ise, Tatlıses'e cevap vererek, Almanya'da kişi başına düşen milli gelirin 30 bin Euro, Türkiye'de ise bu oranın 3 bin 500 Euro olduğunu hatırlattı.

Ferdi Tayfur da, korsan kaset ve CD satanlar kadar alanların da suçlu olduğunu söyledi. Bu sırada sanatçıları siyaset yapmaya davet eden Baykal'a Gani Şavata'dan cevap geldi. Şavata, "Bizler siyasete soyunursak memlekette sanatçı kalmaz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 19:43:39
Güncelleme :14 Aralık 2005 Çarşamba 23:19:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?