19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Tehlikeli bir oyun oynuyor

Türkiye’de seçimler yaklaşırken AKP’nin "demode milliyetçiliğe" kaydığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İslam dünyası ile bağları geliştirmeye odaklandığı öne sürüldü. Newsweek dergisi, Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirirken Ankara’daki "çirkin milliyetçi ruh haleti"nden söz etti ve "Erdoğan’ın, tehlikeli bir oyun oynadığı" iddiasında bulundu.

Newsweek dergisi, Türkiye’deki son gelişmeleri "Geriye kayarken" başlığıyla değerlendirdi. Ankara’da "çirkin milliyetçi bir ruh haleti"nin oluşmakta olduğunu, bunun da daha önce çok olumlu karşılanan reformların durmasına neden olduğu yorumunu yaptı.
"Cesur reformlarıyla Türkiye’yi Avrupa’nın eşiğine kadar getiren Recep Tayyip Erdoğan’a ne oldu?" diye soran dergi, Erdoğan’ın giderek "yerinden etmeye yemin ettiği eski tüfeklere" daha benzediğini yazdı.

POTANSİYEL DRAMATİK ETKİLER
Recep Tayyip Erdoğan’ın Güneydoğu’daki son gelişmelerle ilgili olarak yaptığı açıklamalara dikkat çeken dergi, Erdoğan ve AKP’nin "demode Türk milliyetçiliği"ne doğru bir dönemeç aldığını, bunun da "Ankara’nın AB hedefi ve Türkiye’nin dünyadaki yeri açısından potansiyel dramatik etkileri"nin olduğu yorumunu yaptı.
Türkiye’de seçimlerin ufukta olduğuna dikkat çeken dergi, seçimlerin Kasım ayı gibi erken bir tarihte yapılabileceğini öne sürerek, AKP’nin seçimlerde iyi bir sonuç alabilmesi için seçmenlerin paralelindeki bir çizgide olma gereğini duyduğuna işaret etti.

TÜRKLER TAKMIYOR
Newsweek, Güneydoğu’daki son olayların bir "dönüm noktası"nı oluşturduğunu savunurken, Erdoğan’ın "intifada"ya benzeyen bir ayaklanma ile karşı karşıya bulunduğunu öne sürdü. Kürtlerin bastırılmasının Türkiye’nin AB hedefinin sonu olabileceği ancak artan sayıda Türkün bunu takmadığını, birçoğunun da Kürtleri cesaretlendirdiği için AB’yi suçladığını belirten dergi, Türklerin Kuzey Irak’taki PKK varlığı ve Kıbrıs konularındaki memnuniyetsizliğine de dikkat çekti.

AB’deki Türkiye üyeliği karşıtı rüzgarlara da işaret eden dergi, Brüksel’de soğuk bir hava ile karşılaşan Erdoğan’ın tüm enerjisiyle Türkiye’nin İslam dünyası ile olan bağlarını güçlendirmeye odaklandığını yazdı.

Newsweek, Erdoğan’ın Arap Birliği zirvesinde yaptığı konuşmaya, Hamas heyeti ve İran Dışişleri Bakanı Harrazi’nin ziyaretleriyle Suriye ve İran’dan yapılan üst düzey ziyaretlere vurgu yaparken Ankara’nın Washington’un üzüntüsüne rağmen Iraklı Şii lider El Sadr ile yakınlık kurduğunu öne sürdü. Dergi, Erdoğan’ın danışmanı Ahmet Davutoğlu’nun "Türkiye’nin komşuları ile sıfır problemli politikası" olarak adlandırdığı yaklaşımına da işaret etti.

AB ÜYELİĞİ AKP’NİN EN İYİ SAVUNMASI
Buna karşın, Newsweek, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’yi modernize etme çabasını terketmek üzere olmadığı, ülkeyi AB üyeliği için hazırlamanın bunun bir parçası olduğunu belirtti. AB üyeliğinin "askeri şahinler"e karşın AKP’nin "en iyi savunma"sı olmayı sürdürdüğünü iddia edden dergi, şöyle devam etti:
"Ancak Erdoğan tehlikeli bir oyun oynuyor. Belki liberal ekonominin gereksinimleri, ilerici politikalar ve eski milliyetçilik arasında bir denge kurabilir.
Ancak hem yurt içinde, hem de Avrupa’da onun başarısızlığa uğradığını görmek isteyen çok düşman var."

ANKA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2006 Pazar 16:37:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?