19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Tekel işçisine nasihat!

Başbakan Erdoğan, Tekel işçilerinin haklarının ödenmesi konusunda bir ay önce talimat verdiğini belirterek, 'İhbar tazminatı verilirken, 4C diye bir şey çıkardık, iş verdik' dedi

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tekel işçilerinin haklarının ödenmesi ve haklarının iyileştirilmesi konusunda bir ay önce talimat verdiğini söyleyerek, “Ankara’da uygunsuz provokatif eylemlerin içine girmek suretiyle muhalefette olan veya olmayanların Türkiye’nin önünde, sağda solda eylemler yapmasını doğru bulmuyorum” dedi.

Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak için dün akşam Suriye’ye gitti. Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Tekel işçileriyle ilgili şunları söyledi:

İki yıllık mazisi var...
“Süreç aslında 8 gündür devam eden süreç değil; iki yıllık mazisi var. İki yıl önce biz, Türk-İş yöneticileriyle görüştük. Bize, ertelenmesi için ricada bulundular. Kendilerine, ‘Kısa bir süre için erteleyebiliriz. Er veya geç satılacaktır, elimizden çıkacaktır. Bu tasfiyeyi yapacağız” dedik. Bu da iki yıl sürdü ve nihai kararı verdik. 10 bine yakın kişi çalışmadan ücret alıyor. Durum budur... Kendilerine ihbar tazminatı veriliyor. Şu anda çalışıyor görünmeleri nedeniyle millete maliyeti 40 trilyondur. Biz burada milletimizin emanetini hakkıyla koruyacaksak, burada da 40 trilyon hiç açamadan ücret veriliyorsa, parayı da iyi yönetiyorsak verecek değiliz. Şu anda yapılananlar spekülatif, hükümete yönelik. Malumunuz, bazı miletvekillerin aralarına katılmak suretiyle orada adeta şov yapmaları, samimiyetten uzaktır. Hak-hukuk aramak böyle bir şey değil.

Öncelikle kendini hükümetin yerine koyacaksın, çalışmadan para kazanmayacaksın. Yıllarca bu yapıldı. Kendi şirketim olsa, şirketimde bir insan çalışmıyor; bana artık fazla gelmeye başladı... İş hukukuna göre veririm ihbar tazmitanı, kıdem tazmitanı; çıkarabilirsin. Biz yaparken, bir alternatif daha gösteriyoruz; 4C diye bir şey çıkardık, ‘sana 4C kapsamında iş verelim’ diyoruz.

Eylemleri doğru bulmuyorum
‘Farkı bir ücret uygulaması yapacağız’ dedik. Bir ay kadar önce, arkadaşlarıma talimat verdim. Bu çalışma devam ederken bu iş patladı. Geldikleri nokta nedir? 10 ay bunun artırılması gibi bir yaklaşımları var. Arkadaşlar zaten bu çalışmaları yapıyorlar. Bakanlar Kurulu’nda 11 aya çıkaralım, 11 ay bu oluyor zaten zaten. Ocak ayının yarısına kadar müracaat etme süresi belirlenmişti, bunun içinde bunu ay sonuna kadar erteleyebiliriz’ dedik ücretlerle ilgili. Tüm 4C’lileri kapsamak suretiyle 70 bin civarında, sadece Tekel değil, onların ücretlerini de belirlemiş olacağız. Özellikla Ankara’da uygunsuz provakatif eylemlerin içine görmek suretiyle muhalefette olan veya olmayanların Türk-İş’in önünde, sağda solda bu tür eylemleri doğru bulmuyorum. Arkadaşlarımızdan, ücretlerle bu tür oyunlara gelmemelerini ve geldikleri yere geri dönmelerini rica ediyorum.”

Meclis biber gazı olayını inceleyecek
ANKARA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in, Tekel işçilerine yapılan müdahalede biber gazına maruz kalan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’a ‘olayı kınadığını ve konuyla ilgili gerekli araştırmaları yaptıracağını’ söylediği öğrenildi. Soysal dün Tekel eylemine CHP’li milletvekillerine polisin biber gazı sıkması olayıyla ilgili ‘sessiz kalmakla’ suçladığı TBMM Başkanı Şahin’i ziyaret etti. Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Soysal, biber gazı sıkılırken, burada 17 milletvekilinin de yer aldığını anımsattı. Bunun parlamentonun itibarını sarstığını, belirten Soysal, “TBMM Başkanını ziyaret edip, sessiz kalınmaması gerektiğini ifade ettim” dedi.

Tekel işçileri neden sekiz gündür sokakta?
146 yıllık Tekel 17 dakikalık bir ihaleyle British American Tobacco’nun (BAT) oldu. 12 bin Tekel işçisinin, ‘4/C’ adı altında 10 ay süreyle düşük ücretle çalıştırılması gündeme geldi. Yani özelleştirme sürecinde işyerleri kapanan Tekel işçileri, başka devlet kurum ve kuruluşlarında 4/C kadrosuyla geçici işçi statüsünde istihdam ediliyor. Ancak özelleştirme mağdurları için yasayla oluşturulan 4/C statüsü Tekel işçileri için neredeyse ölüm demek. Kamu çalışanı olarak kazanılmış özlük haklarının büyük bir bölümünü kaybettikleri gibi, maaşları da asgari ücret seviyesine yani eski maaşlarının neredeyse yarısına geriliyor. Yılın ancak 10 ayı çalışabiliyorlar. Her an için, “Sözleşmeniz yenilenmiyor” denilerek işsiz kalma tehlikesiyle de karşı karşıya bulunuyorlar. Tekel işçileri kendilerine şimdiye kadar kazanılmış tüm haklarıyla birlikte başka kamu kurum ve kuruluşlarına geçiş yapma hakkının tanınmasını, kamu çalışanı olarak kalmayı istiyor ve istekleri kabul edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söylüyorlar. İşçi tarafı ayrıca, “Biz özelleştirme mağduru değiliz. İş yerlerimiz kapatılmak isteniyor. Özlük haklarımızla kamuya geçmek istiyoruz. Bize yalan söylediler” diyor. Geçen yılki ihale sonrası açıklama yapan Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci de, Tekel özelleştirmesi kapsamında, üretim birimlerinde çalışan işçi sayısının 3 bin civarında olduğuna işaret etmiş, bunların önemli bir kısmının Tekel’de çalışmaya devam edeceğini söylemişti.
 

.
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2009 Çarşamba 20:59:02
Güncelleme :23 Aralık 2009 Çarşamba 21:12:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?