27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

'Telekulak Ergenekon'u bağlamaz'

Mahkemenin kararları bağlayıcıdır"

Bakan Şahin, Anayasa Mahkemesi'nin dinleme faaliyetlerinin denetimiyle ilgili kararını değerlendirdi.
Katıldığı Show Ana Haber'de Anayasa Mahkemesi'nin, 'Dinleme faaliyetlerinin denetiminin Başbakan'ın özel olarak yetkilendireceği kişi veya komisyon tarafından yapılmasını öngören hükmün' iptali kararını değerlendiren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Anayasa Mahkemesi'nin kararları bağlayıcıdır" dedi.

Şahin, "Öğrendiğim kadarıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şu ana kadar denetimle ilgili olarak herhangi birini görevlendirmemiştir" diye konuştu.

"Telekulak Ergenekon'u bağlamaz"

"Anayasa'nın 22. maddesine göre herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Bu hak bazı gerekçelerle kısıtlanabilir" diye konuşan Şahin, "Telefonların kayda alınması suç ve suçluyla mücadelede en başvurulan yöntemlerden biridir. Az önce İstanbul Valisi ile görüştüm. El-Kaide terör örgütünün yapacakları eylemler telefonları dinlenerek tespit edilmiştir. Terör örgütleriyle mücadelede bu yöntem çok önemli bir rol oynuyor" dedi.

Bütün dinlemelerin yargı kararıyla olduğuna vurgu yapan Bakan Şahin, "Yargı kararı olmadan hiç kimsenin telefonu dinlenemez. Bunun için birçok şart gerekir ve mahkeme dinleme kararı verir" şeklinde konuştu.

"70 bin kişinin dinlendiği belirtiliyor yani söylendiği gibi 70 milyon değil" diye konuşan Şahin, "Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Dinleme mahkeme kararıyla olur ve her suçtan dolayı da dinleme yapılmaz" dedi.

"Yeni savcılar Ergenekon soruşturması sürecine katılacak mı?" şeklindeki soru üzerine Şahin, "21 savcıdan 6 tanesi Ergenekon soruşturması ile meşgul olduğu için 3 savcı istendi ve görevlendirildi. Nerelerde görevlendirileceklerine başsavcı veya vekili karar verecek. İhtiyaç olmuş ki gönderildi. Farklı manalar çıkarılmamalı" dedi.

"CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 'Silivri Guantanamo olmasın' dedi, ne diyorsunuz" sorusu üzerine ise Şahin, şunları kaydetti:

"Cezaevleri iktidar partisinin özel yerleri değildir, devletindir. Bu beyan talihsizdir. Herhangi bir davanın özellikle Ergenekon davasının siyasi tartışma konusu yapılmasının, grup toplantılarında bu konu hakkında konuşulmasının yargıya gölge düşürdüğünü düşünüyorum. Yargıyı yönlendirmekten uzak durmalıyız. Yargı mensuplarına adeta meydan okunuyor. Onlar görevlerini yapıyor, onlara yardımcı olmalıyız. Yargılama devam ederken bu konuşmaların Türkiye'ye ve hiç kimseye yakışmadığını düşünüyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2009 Perşembe 21:29:48
Güncelleme :29 Ocak 2009 Perşembe 21:35:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?