22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Telekulak'çıları zaman aşımı kurtardı

Yargıtay yeniden yargılama istedi, 'telekulak'çıları zaman aşımı kurtardı 

Kırıkkale Asliye Ceza Mahkemesi'nin delil yetersizliğinden 3 yıl önce beraat kararı verdiği Telekulak Davası'nın Yargıtay'dan dönmesinin ardından yeniden başlandı. Kırıkkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya sadece eski Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak katıldı. Yaklaşık 1 saat süren mahkeme sonunda, dava zaman aşımından dolayı düştü.

Önemli davaların zaman aşımından dolayı iptal olduğunu dile getiren müşteki Sultan Özer, "Benden hariç diğer insanlar haklarını aramadı. Bu da beni üzüyor. Önümüzdeki 7 gün içinde tekrar dava açabilirim. Şu anda düşünme aşamasındayım" dedi.

Yargıtay 4. Dairesi, dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, emniyet müdür yardımcıları Osman Ak, Zafer Aktaş ve Mahmut Çorumlu'nun beraat kararını usulden bozdu ve aynı suçtan yeniden yargılanmasını istedi. Böylece Kırıkkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin delil yetersizliğinden 3 yıl önce beraat verdiği Telekulak davasında en başa dönüldü. 1998 ve 1999'da yasadışı yollardan Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı'nın da aralarında bulunduğu 963 kurum ve kişiye ait telefonların dinlendiği müfettiş raporlarıyla belirlenmişti. Telekulakçılar hakkında açılan dava 3 yıl sürmüştü. Davada Zafer Aktaş'a, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle altı ay hapis cezası verilmiş; ancak bu ceza daha sonra ertelenmişti. Cevdet Saral, Osman Ak, Zafer Aktaş ve Mahmut Çorumlu'nun aralarında bulunduğu 21 polis hakkında üç aydan üç yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın da önce kesin hükme bağlanmasının ertelenmesi kararlaştırılmıştı.

Ardından aynı mahkeme Cevdet Saral, Osman Ak, Zafer Aktaş ve Mahmut Çorumlu hakkında, "delil yetersizliğinden beraatlarına" karar vermişti. Kırıkkale Mahkemesi'nin verdiği bu karar Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nden döndü.

Yargıtay, telefonu dinlenen müşteki Sultan Özer'in, Kırıkkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davaya müdahil olmak için dilekçe vermiş olmasına rağmen mahkemenin müdahillik konusunda herhangi bir karar vermeden beraat kararı vermesini usule aykırı buldu. Ayrıca Kırıkkale Mahkemesi'nin erteleme kararından sonra, beraat kararı verirken davaya ayrı bir esas numarası vermesinin hukuka aykırı olduğu ve bu durumun beraat kararını hukuken yok saydığı da Yargıtay kararında vurgulandı.

Yargıtay'ın sözkonusu kararının ardından dava Kırıkkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlandı. Böylece mahkeme kararı olmadan yasadışı yollardan yapılan telefon dinlemeleri ve sorgulamalarıyla ilgili davada başa dönülmüş oldu.

ZAMAN
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 01:17:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?