22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Teröriste şartsız yeni hayat

Hükümet teröristleri dağdan indirmek için halkın sahipleneceği sosyal önlemlerle desteklenecek bir projeyi hayata geçirmek istiyor. Bu kapsamda eve dönen teröriste 'itiraf et, hapse girme' şartı yerine sıfırdan başlayacağı yeni bir hayat sunulması düşünülüyor.

Meclis'te bütçe tartışmaları sürerken, biz Haşim Haşimi ile hükümetin PKK'yı çözme planını konuşuyorduk. Türkiye'de Kürt sorununu en iyi bilen birkaç isimden biri Haşim Haşimi. Bana PKK'nın lider kadrosundakilerin bir bir analizini yapıyordu. Bu sırada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Fırat geldi.

HAŞİMİ: SAMİMİ AÇILIM ŞART

"TCK 221'le ilgili çalışmanız var mı" diye sorduk Fırat'a. "O çalışma Genel merkez'de olmaz. Hükümet kanadında olur" dedi. Haşim Bey, yeni bir açılım yapmak için konjonktürün çok müsait olduğunu bölgedeki izlenimleri ışığında aktarırken, daha önceki yasal düzenlemelerde yer alan itiraf zorunluluğu gibi tuzaklara düşülmeden samimi bir açılım yapılması gerektiğini söyledi. Kısa bir süre önce kulisin tam ortasında Elazığ Milletvekili Fevzi İşbaşaran ile yaptığımız konuşmayı hatırladım. Özal'ın kendisini Kürt sorununun çözümüne vakfettiği dönemlerde en yakınında olan isimlerden birisiydi İşbaşaran. PKK'nın lider kadrosunun Türkiye'nin de onayının alındığı bir ülkeye gitmesine göz yumulmalı. Geriye kalanlar için de, teröre bulaştı, bulaşmadı ayrımı yapılmadan teslim olduğu taktirde yargılanmayacağı garantisi verildiği zaman örgütün çözüleceği görüşünde İşbaşaran. İşbaşaran ve dağdan inen teröristin rehabilite edilerek, topluma kazandırılması gerektiğini düşünüyor.

İnisiyatif hükümet de olmak üzere bir PKK'yı çözme planı üzerinde çalışılıyor. Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek bunun adını,"Kardeşlik Planı" koydu. 28 Aralık'ta yapılacak olan MGK toplantısının ilk gündem maddesi de bu konu.

KIRMIZI YAZILI ZARURET OLURSA

Daha önce çıkarılan Pişmanlık Yasası ve Eve Dönüş yasalarını hatırlatarak,"Sizin bir çalışmanız var mı?" diye sorduğumda Cemil Bey, olaya sadece bir yasal düzenleme olarak bakılmasının eksikliğinden söz etmişti. "2003'te çıkarılan Eve Dönüş yasasına biz karşıydık. Ancak bir devlet mecburiyeti olarak gelince, çıkardık." Yani bir devlet mecburiyeti olarak gelirse yine çıkarılabilir... "Daha önce çıkarılan yasalara baktım, hepsinde de kırmızı damgalı gizli yazıyla devlet zarureti olarak talep edilmiş" diye ekledi.

HALKIN SAHİP ÇIKACAĞI PROJE

Bütçe görüşmeleri bitince Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'le makam aracına gidene kadar bu konuyu konuştuk. "Konuşuyoruz, tartışıyoruz. Bu işi bitirmek için ekonomik ve sosyal önlemler dahil her şeyi almaya çalışıyoruz" dedi. Hükümet alelacele bir çalışma yapma niyetinde değil. Atılan adımın ek tedbirlerle de desteklenmesi ve çok daha önemlisi bölge halkının sahip çıkacağı bir düzenleme olsun istiyorlar. Maddeler haline getirilmiş bir düzenleme henüz yok ama örgüt hakkında bilgi verme şartı yani itirafçılık müessesesine sıcak bakılmıyor. İtirafçı değil, dağdakilere silahı bıraktıran, yeni bir hayata merhaba demelerini sağlayan bir projenin üzerinde çalışılıyor.

Abdülkadir Selvi - Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2007 Pazar 06:37:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şengül esen IP: 88.226.184.xxx Tarih : 16.12.2007 14:16:07

askere kurşun sıkmış eşkiyaya yeni bir hayattan bahsediyorsunuz.yeni bir iş,yenibir hayat.o zaman ortada işsiz gezenler için ne yapmayı düşünüyorsunuz.benim bazı önerilerim var işsiz vatandaşlara o zaman.dağdaki eşkiyaya iş bulunuyorsa,o zaman işsiz vatandaşlarımızda eline silahı alıp dağa çıksın,hain olsun.sonra bir af yasası çıksın ve geri dönsün.İŞİ HAZIR DEMEKTİR.eve dönüşyasasını neye göre hazırlıyorsunuz.hiç suç işlememiş olanlar diye düşünseniz bile,nereden bileceksiniz hangisinin kaçtane askere kurşun sıkıp şehit ettiğini.saçma salak işlerle uğraşacağınıza,bititrin şu eşkiyayı olsun bitsin.selamlar.