29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

THY Avrupa'da gururumuz

THY Genel Müdürü Temel Kotil, bu yılın ilk altı ayında hedeflerine ulaştıklarını belirterek, kalitede Avrupa ve dünyada bir numara olmak istediklerini söyledi. 

THY'nin şu an Avrupa uçuşlarında bir numara olduğunu belirten Kotil, "İkramımızı çok beğeniyorlar, diğer servislerimizi de. THY;de ikram giderleri toplam giderlerin yüzde 5'ini oluşturmaktadır. Avrupa;da böyle bir hava şirketi yok. Çok para harcıyoruz. Uçaklarımızın ortalama yaşı altı" diye konuştu. 

THY'nin 2008 yılının ilk 6 ayındaki bilançosunu değerlendirmek amacıyla Almanya'nın Hamburg kentindeki bir basın toplantısı düzenleyen Kotil, ilk altı ayda hedeflerine ulaştıklarını ve 2009 yılı hedeflerini belirlediklerini bildirdi. THY için 2007 yılının çok önemli bir yıl olduğunu belirten Kotil, "Ciromuz 2007 yılının ilk yarısında yüzde 38 oranında arttı. Bir çok hava yolu küçülürken; biz yüzde 12 gibi bir kar oranını yakaladık. Büyümede yüzde 15'e eriştik. Dünya kargosu eksi ya da sıfır yazarken, bizim ciromuz yüzde 17 oranında büyüdü. Ciddi bir şekilde performansı artırmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Avrupa'da bir şirkete ortak olacağız
Kotil, THY'nin Bosna-Hersek hava yolu şirketine teklif verdiğini ve bunun iki haftaya kadar sonuçlanacağını, Avusturya hava yolu şirketiyle de ilgilendiklerini, ancak bu ilginin Bosna-Hersek hava yolu kadar fazla olmadığını kaydederek, "Bosna-Hersek hava yolları küçük, ancak önemli değeri var. Avrupa'da bir şirkete ortak olmuş olacağız. Bu güzel bir başlangıç olacak" dedi. 

Temel Kotil, Frankfurt'ta yaptığı açıklamada Avusturya Havayolları'yla ilgili olarak durumu birkaç gün içinde değerlendireceklerini açıkladı.

Hedeflerin üzerine çıktık
Kotil, THY'nin 2009 yılı hedefleriyle ilgili olarak da, "2008 yılında 23,5 milyon yolcu hedeflemiştik. Ciroda yüzde 4 buçuğu hesaplamıştık. Bunun üzerine çıkacağımıza inanıyorum. Geçen yıl kar oranımız yüzde 11,4'tü. 2009 yılında da bu rakamın üzerine çıkacağına inanıyoruz" şeklinde açıklamada bulundu. Son yurt dışı hattının Halep olduğunu belirten Kotil, "bu yılın sonuna kadar uçak sayısı 123'e ulaşacak. Uçak yetiştiremiyoruz. Orta Doğu'ya da açıldık. Sürekli yeni hatlar açıyoruz. Güney Amerika, Brezilya, Senegal, Rusya ve Samara'ya uçmaya başlayacağız. Kısacası tüm dünyaya uçacağız. Uçaklarımız tıklım tıklım dolu" diye konuştu. 

Alman gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kotil, THY'nin, gelirlerinin büyük bir kısımını yurt dışından elde ettiğine işaret ederek, "gelirimizin yüzde 60'ı geçen yıl yurt dışı ofislerinden elde edildi. Bu yıl daha da yüksek olacak. Geçen yıl yurt dışından 2 milyar dolar Türkiye'ye getirmiştik, bu yıl da 3 milyar doları hedefliyoruz. Yurt dışından Türkiye'ye giriş olarak 4 buçuk milyarlık bütçe hedefimizdi. İnşallah bu rakamın üzerine çıkacağız" şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Öte yandan THY'nin yolcu sayısı ocak-ağustos'ta yüzde 15.4 artışla 14.9 milyona ulaştı.

...
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 00:11:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?