19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Tıbbi atıkta bilinçlenme devri!

İzmir'de bulunan sağlık kuruluşları ve belediyelerin tıbbi atık yönetiminden sorumlu personeli ile tıbbi atıkları taşıyan personeli kapsayan yerel eğitim programının üçüncüsü başladı. 

Sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tıbbi atıkların üretildikleri yerlerde ayrı toplanması, geçici depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili esasları düzenleyen Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nin 22 Temmuz 2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanması üzerine, tıbbi atık üreticilerine ve belediyelere tıbbi atıkların yönetimi ile ilgili personelin periyodik olarak eğitilmesi yükümlülüğü verildi. Bu kapsamda, İzmir Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından İzmir'de bulunan sağlık kuruluşlarının ve belediyelerin tıbbi atık yönetiminden sorumlu personeli ile tıbbi atıkları taşıyan personeli kapsayan yerel eğitim programının üçüncüsü 02-04 Eylül terihleri arasında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek. 

KİTLESEL ÖNEMİ OLAN HAYATİ BİR KONU
EBSO'da düzenlenen eğitim programının ilk gününe katılan İl Çevre ve Orman Müdürü Doç.Dr. Osman Tatar, bugüne kadar olan eğitim programları çerçevesinde yaklaşık 350 sağlık çalışanını tıbbi atıkların kontrolü konusunda bilgilendirdiklerini ve bu programların devam edeceğini söyledi. Tıbbi atıkların üretildiği yerde bertaraf edilmesi gerektiğini belirten Doç.Dr. Tatar, şöyle konuştu:"Tıbbi atık müeyyideleri 346 milyardan 3.5 trilyona kadar varan cezaları içeriyor. Tekerrürü halinde ceza iki katına çıkıyor. Türkiye sadece çevre yasaları ile Avrupa ile eşit konumda, tek eksiği var hukuki boşluklar. Bu konu sıradan bir konu değil. Kitlesel önemi olan hayati bir konu. Tehlikeli atığı sıradan bir yere götürürsek oradan doğacak olumsuzluklar hastalıklarla, sağlık sorunlarıyla karşımıza çıkacaktır." 

Tatar, yeni bir sterilizasyon tesisi için de başvuru olduğunu belirtti. 

İZMİR'DE BU İŞ KÖR TOPAL YÜRÜYOR
Lisanssız araçlara tıbbi atık verilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Tatar, şunları söyledi: "Bu dikkat edilmesi gereken en önemli konu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçen sene lisanslı aracı yoktu. Lisanslaştırma önemli bir kavramdır. Ama halen bu kavramı bilmeyenler, çevreye sağlığa duyarlılık göstermeyenler var. Biz araçlara lisans veriyoruz, yeterki talip etsinler. Bu iş İzmir'de kör topal yürüyor. Geçen yıl İzmir'de bir adet lisanslı araç vardı. Bizim zorlamamızla belediye bunu 6'ya çıkardı. 

Ayrıca bir tane de özel şirket var tıbbi atıkları toplayan. Bu eğitimlerin bu duyarlılığı kazandırmasını ve sizlerin yöneticilerinizi uyarmanızı diliyorum. Umarım çevre ve sağlık konusunda layığını bulamayan İzmirlilere bir faydamız dokunur."
Eğitime katılan ve sınavda başarı gösteren katılımcılara sertifika verileceği ve bu sertifikaların Başbakanlık Genelgesi gereği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce onaylanacağı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 15:40:31
Güncelleme :2 Eylül 2008 Salı 20:02:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?