16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Tiner ile bali satışına kontrol

Meclis, yeni yıl mesaisine tiner, bali gibi uçucu ve çözücü maddelerin satışını zapturapt altına alan yasa teklifiyle başlıyor. TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı AKP’li Cevdet Erdöl ve 18 milletvekili, bu ürünlerin ancak Sanayi Bakanlığı’nın vereceği özel izinle üretilmesine olanak tanıyan ve çocuklara satılmasını engelleyen teklif hazırladı. Teklif, bugün Sağlık Komisyonu’nda ele alınacak.

HAZIRLANAN teklif, tiner, bali gibi uçucu ve çözücü ürünlerin satış ve devrinden tüketimine kadarki süreçte bildirim esası getiriyor. Buna göre, bu ürünleri satan veya devreden kişi, her ay sonunda, satışı veya devri kime yaptığını, satılan veya devredilen ürün miktarını, mahalli mülki amire bildirmekle yükümlü olacak. Teklife göre, bu ürünler hangi amaçla olursa olsun çocuklara satılamayacak, devredilemeyecek. Bu ürünlerin üretildiği ya da kullanıldığı yerlerde çocuklar çalıştırılamayacak.

SU BAZLI YAPIŞTIRICI

Bu ürünleri içeren yapıştırıcı kırtasiye malzemeleri, yüksek öğretim kurumları hariç, eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılamayacak. Bu ürünlerin dış ve iç ambalajlarına da bağımlılık yapıcı özelliğe sahip olduğu ve çocuklara verilemeyeceği okunaklı biçimde yazılacak. Bu ürünlerin kullanıldığı yerlerde su bazlı yapıştırıcıların kullanılması teşvik edilecek.

BİR YIL HAPİS CEZASI

Bu ürünleri çocuklara satanlar veya tüketimine sunanlar, yeni TCK’nın "Sağlık için tehlikeli madde temini" hükmünden yargılanarak 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Diğer hükümler için ise 500 YTL’ye kadar idari para cezası öngörülüyor. İdari para cezasına ve diğer tedbirlere karar vermeye mahalli mülki amir yetkili olacak.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2007 Salı 02:40:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?