30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

'Tır'lı eyleme polis engeli


Türkiye’de nakliye sektörünün yoğun olduğu 11 kentten Ankara’ya gelen nakliyeciler, Bulgaristan’ın başlattığı geçiş ücreti uygulamasını protesto amacıyla Bulgaristan Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.

Mersin, Gaziantep, Antakya, Mardin, İzmir, Konya, Bolu, İstanbul, Kayseri, Trabzon’dan Ankara’ya gelen ve Ankaralı TIR şoförlerinin de destek verdiği eylem kapsamında, TIR şoförleri kent girişlerinden içeri alınmadı. Araçların kent içinde belirlenen 2 noktaya dizilmesinin planlandığını ve bunun için gerekli izinlerin alındığını belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yetkilileri, "tepkilerini istedikleri gibi yansıtamamaktan" üzüntü duyduklarını söyledi.

Bakanlık müdahale etmedi

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, protesto girişimleriyle ilgili Ulaştırma Bakanlığına bilgi verdiklerini ifade ederek, "Buradaki girişim konusunda Bakanlık ve Genel Müdürlüğümüzle birlikte haberleşerek (TIR’ları) buraya getirmemize rağmen Bakanlığımızın herhangi bir şekilde olaya müdahil olmaması bizleri üzmüştür" dedi. Ankara’da toplanan nakliye firmaları sahipleri ve temsilcilerinden oluşan yaklaşık 200 kişi, 4 otobüsle Büyükelçilik önüne geldi. Büyükelçilik önündeki basın toplantısı, önceki gün ABD konsolosluğu önündeki saldırının kınanması ve şehitler adına saygı duruşuyla başladı. UND Yönetim Kurulu Başkanı Dinçşahin, yaptığı basın açıklamasında, Bulgaristan’ın AB’ye katılmasıyla birlikte Türkiye ile taşımacılık anlaşmasını tek taraflı feshettiği ve Türkiye’ye kota engeli getirdiğini belirterek, 28 Haziran 2008 tarihinde Türk TIR’ları için geçiş başına 271 dolar ücret almaya başladığını kaydetti.

Hukuk yanlışlığı

Bu uygulamanın ne Avrupa Birliği ne de uluslararası ticaret hukukuyla uyuşmadığını ifade eden Dinçşahin, şöyle konuştu: "Uygulama, Dünya Ticaret Örgütüne göre, tarifeler ve ticarete ilişkin genel anlaşma olan GATT’ın öngördüğü ’transit serbestisini’ içeren 5. maddeye karşıdır. Mevcut anlaşma hükümlerinin ağırlaştırılamayacağı veya durumun geriye dönük kötüleştirilemeyeceği anlamına gelen ’stand still’ kuralına aykırıdır. AB ile imzaladığımız Gümrük Birliğine göre ise malların serbest dolaşımı hiçbir şekilde engellenemez. Ortaklık Konseyi Kararının 5 ve 6. maddeleri uyarınca taraflar arasında ithalatta ve ihracatta uygulanan gümrük vergileri, gümrük vergileriyle eş etkili vergiler, miktar kısıtlamaları ve her türlü miktar kısıtlaması ile eş etkili önlem yasaklanmıştır."

Eylemler sürecek

Dinçşahin, her geçişte oluşan 271 dolar ek maliyetin "karsız çalışmakta olan tekstil sektörünün, tarım sektörünün ve tüm üreticilerin yabancı rakipleriyle rekabet gücünü yok ettiğini" kaydederek, "kaybedecek vakit olmadığını, soruna bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini" vurguladı. Bu güne kadar yürüttükleri eylemlerin, "nakliye sektörü eylemi" olarak algılanmasını da eleştiren Dinçşahin, "Bizler ekonominin aracısıyız. Bizler için her ek maliyet aslında Türkiye’nin ihracatına, yatırımlarına, sanayisine ve Türk işçisine vurulan darbedir" dedi. Dinçşahin, Bulgaristan uygulamadan vazgeçinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi. Açıklamanın ardından uygulama alkışlarla protesto edildi ve Büyükelçilik önüne siyah çelenk bırakıldı. Nakliyeciler daha sonra kent girişlerinde bekletilen TIR şoförlerinin yanına gitmek üzere olay yerinden ayrıldı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 12:53:06
Güncelleme :12 Temmuz 2008 Cumartesi 12:56:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?