30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Tiryakiler servet bıraktı

Tüm dünyada 20 Kasım, 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' olarak kutlanıyor. Türkiye, bu günü 19 Mayıs 2008'de yürürlüğe giren kapalı alanlarda sigara içme yasağının ardından ilk kez kutlayacak. Yasağa uymayanlara ceza yağıyor.

Temmuz ayından bu tarafa tiryakilere 20 milyon YTL ceza kesildi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu, 'Dünya Sigara Bırakma Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada, paketleri çöp kutusuna atma çağrısında bulundu. Balcıoğlu, dünya genelinde yaşanan ekonomik krizden kurtulmanın tek yolunun insanların sigarayı bırakması olduğunu savundu. Bu kötü alışkanlığın sadece sağlığa değil, ülke ekonomisine, sosyal çevreye ve doğaya da zarar verdiğini ifade eden Balcıoğlu, Türkiye'nin geçen yıl sigaraya 15 milyar dolar harcadığını kaydetti. Bu paranın havaya uçmaması halinde eğitim, sağlık ve daha birçok alana yatırım yapılabileceğinin altını çizdi. İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu da ülkemizdeki sigara içme oranı yüzde 20'lere indirilirse bunun ekonomiye yıllık katkısının 10 milyar doları bulacağını vurguladı. Sigaranın tüm dünyada önlenebilir ölümlerin ilk sebebi olduğuna dikkat çeken Çuhadaroğlu, her iki kişiden birinin sigara içmeyle ilişkili bir hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Mayıs ayında başlayan yasağın Türkiye için önemli bir kazanım olduğunu düşünen Çuhadaroğlu, şunları söyledi: "Yasa sayesinde polikliniklerimize başvurular çoğaldı. Bırakma yöntemlerini öğrenmek ve uygulamak isteyen hekim sayısındaki artış da tüm ülkede bırakma isteğini gözler önüne serdi."

19 Mayıs 2008'de yürürlüğe giren kapalı mekanlarda sigara yasağı, içme miktarında hissedilir bir düşüş sağladı. Yasağın etkisi, resmî verilere de geçen temmuz ayı başından itibaren yansımaya başladı. Temmuzda 2007'nin aynı dönemine göre 520 milyon, ağustosta ise 457 milyon adet daha az sigara içildi.

Zaman
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 19:49:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?