19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Tiryakiye müjdeli haber

19 Temmuz’dan itibaren kamuya açık yerlerde üstü açık yerlerde bile sigara içilemeyecekti. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın yeni genelgesiyle, işletmelerin “üstü tamamen açık” bölümlerinde “geçici bir süre” için içilebilecek. Dumanın içeri girmesi halinde işletmeye ceza kesilecek!

Sigara yasağına 31 gün kaldı. 19 Ocak 2008’de yürürlüğe giren yasak 4 ay sonra kamu kurum ve kuruluşlarıyla alışveriş merkezleri ve kapalı yerlerde uygulandı. Kanunda belirlenmiş işletmelere ait olan açık alanlarında dahi olsa sigara tamamen yasak olacaktı. Vatandaşlardan ve işletmelerden açık alanda sigara içilmemesine dair şikayetler geldi. Sağlık Bakanlığı da şikayetleri dikkate aldı. Hazırlığına başlanan genelge taslağına göre, restoran, kafeterya, birahane, bar gibi işletmelerin açık alanlarında sigara içmek “geçici bir süre” serbest olacak. Ancak 19 Temmuz 2009’dan itibaren sigara yasağı umuma açık yerlerde kesinlikle uygulanacak.

Açık alanda sigara içilebilecek

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı çıkacak yeni genelge ile ilgili şu bilgileri verdi: “Kanunda sigara içilemeyecek işletmeler tanımlanmış. Madde hukuk açısından incelendiği zaman açık ya da kapalı o işletmede sigara içilmez anlaşılır. Bunu araştırdık. Şimdi ikinci bir genelge de çalışma aşamasında. Genelge çıkmadığı için bir tanımlama yapmak da şu anda zor. Genelge, çok yakın bir zamanda Resmi Gazete’de yayınlanacak ve uygulama da ona göre yapılacak. Eski genelge geçiş döneminde yapılmış bir düzenleme olduğu için genelge düzenleniyor. Çıktığında yönetmelik anlamını da taşıyacak.”

Damı ve iki tarafı kapalı olunca ‘kapalı alan’

Taslak aşamasında olan genelgeye göre, restoran, bar ve kafeteryaya ait açık alanlarında sigara içimi konusunda da geçici bir süre için izin verileceğini belirten Karlı şöyle devam etti: “19 Temmuz’da sigara yasağı lokanta, kafe, birahane gibi işletmeleri de kapsayacak. Ancak görüldüğü kadarıyla açık alanların üstü tente veya şemsiye ile kapanırsa sigara içilir mi tartışması yapılıyor. Hazırlanan genelge bu karışıklığı giderecek. Kanun maddesi hukuk açısından incelendiğinde açık ya da kapalı alan tarifi yapmaksızın bu işletmeleri yasak kapsamına alıyor. Yeni genelgeyle bu işletmelerin açık alanlarında geçici bir süre için sigara içilebileceği belirtilecek.”

Kanunda kapalı alan tarifinin damı olan ve en az iki tarafı kapalı olan kısmı olduğunu ve burada sigara içilmeyeceğini belirtten Dağlı şunları söyledi:

Cihazla duman ölçümü yapılacak

“Restoranın ön camları açılıyor, önüne uzatma yapılıp burası bizim açık alanımız deniyor. İşletmecilerin kanunda belirtilen damı ve en az iki atrafı kapalı bir alana sigara dumanı geçmesine neden olacak bir yapılanma içine gitmemeleri gerekiyor. İşletmeler iç ve dış alanın net olarak ayrılmaması halinde kapalı sayılan kısımda yapılan ölçümde duman saptanırsa aynı cezaya maruz kalacak.”

Denetim için de ekiplerin hazır olduğunu belirten Dağlı şu bilgileri verdi: “Denetimi İl Tütün Kontrol Kurumu denetim ekipleri ve zabıtadan oluşan 3 kişilik ekipler yapacak. Ekipler ilçe ve il bazında Sağlık Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve belediyeler tarafından yetkilendirilen personelden oluşuyor. Gezici ekipler tutanak tutacak, bunu valiliğe, defterdarlığa iletecek. Cezalar, trafik cezası gibi gelecek.”

Nargile kafeler de yasak kapsamında

Dağlı, kahvehane statüsünde sayılan nargile kafelerin de sigara yasağı kapsamında olacağını belirtti: “Nargile kapalı alanda içilemeyecek, sadece açık alanda içilebilir. Kışın da nargileyi kapalı alanda içiremeyecek.”

Müşteri sayımız azalacak

Sigara yasağına 32 gün kala VATAN ekibi kafe, restoran ve nargilecileri gezdi. Açık Restoran ve kafe sahipleri ’Tentelerin kaldırılması gerekiyorsa sigara içilmesi için kaldıracağız. Gereken önlemi alırız “” derken nargileciler “Ciromuzun yüzde 70ini nargileden sağlıyoruz. Bu yasak ixşlerimizi alt üst eder” diye yakınıyor.

Mevcut durum neydi?

Sigara yasağı uygulanan yerler: Ticaret merkezi, kamu hizmet binalarının kapalı alanları, iş hanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi, alışveriş merkezleri ve içindeki lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmeler.

- Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları

- Dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanları.

- Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerleri.

Ne değişecek?

Genelgenin en önemli özelliği belirsizliği gidermek olacak. Çünkü, Sağlık Bakanlığı, kafeterya, lokanta ve birahane gibi umuma açık yerlerde sigara yasağını genişletmekle birlikte, bu işletmelerin balkon, bahçe, teras veranda gibi üstü açık bölgelerinde, sigara içilmesine bir süre daha izin verilmesini istiyor. Ancak hukukçular kanunun lafzından hareketle bu işletmelerin açık ya da kapalı bölgeleri ayırımı yapılmaksızın yasak kapsamında olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu karışıklığı gidermek için yeni genelgeyle “üstü açık yerlerde sigara içilebilir” ibaresi daha açık bir şekilde kayıt altına alınacak. İşletmenin kapalı bölümünün sigara dumanından etkilenmemesi prensibi getirilecek. Denetim sonucunda tütün yasağına aykırı davrananlar hakkında cezai işlem uygulanması için kanunun yetkilendirdiği (mahalli mülki amir, kolluk kuvvetleri, belediyeler ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu) kurumlara bildirim yapılacak. Sigara içen kişiye 69 TL, sigara içimine izin veren işletmeye 500-5 bin TL arasında ceza uygulanacak.

Duygu Özel - Vatan
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 16:54:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?