19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

TMO, fındık alımlarına başlıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), "8 milyon kişinin ekmeğini ilgilendirdiği" belirtilen fındık alımlarına yarın başlıyor.

Verilen bilgiye göre, TMO, yarından itibaren, randevu vermek suretiyle alım işlemleri yapacak. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesi sahibi çiftçilerden yapılacak alımlarda, çiftçi ve alım miktarı açısından limit uygulanmayacak. Ürün bedelleri, yarısı peşin olmak üzere 15 gün içinde ve doğrudan üreticilerin anlaşma sağlanan 5 bankada, Ziraat Banası, Halk Bankası, Akbank, Garanti Bankası ve Oyakbank'ta açtıracakları hesaplarına aktarılacak. Para aktırıldıktan sonra da üreticilerin cep telefonlarına mesaj geçilecek. Belirli merkezlerde emanet usulü ile de alım yapılacak ve emanete bırakılan ürün için depolar ücretsiz kullandırılacak. Ayrıca üreticiye ürün bedelinin yüzde 25'ine kadar avans verilebilecek.

TMO ayrıca, fındık üreticilerinin sorularına yanıt vermek üzere, 6 hatlı "Alo Fındık" hattı kurdu. Üreticiler, "0312,4163410" numaralı hattan ilgililere ulaşabilecek.

Alımların Aralık sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Giresun kalite 50 randımanlı fındık için belirlenen 4 YTL'lik fiyat ile üreticinin eline, yüzde 5,1'lik kesinti nedeniyle 3,8 YTL para geçecek. Her bir birimlik randıman artışında fiyat 10 YKr artacak. Parite, levant kalite fındık için 0,95, sivri fındık için de 0,92 olarak belirlendi. Buna göre, levant fındığın kg fiyatı 3,8 YTL, sivri fındığın kg fiyatı 3,68 YTL olacak ve bu fiyatlardan yüzde 5,1 kesinti yapılacak.

TMO alımlar için 50 merkez belirledi. Bu merkezlerde kurulan çadırlarda randıman ve nem ölçümleri yapılarak, fındık alınacak.

a.a
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2006 Pazar 12:44:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?