16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

TMSF, İsviçre'deki bankalara Uzan'dı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzanlar'ın İsviçre bankalarındaki paralarını almak için harekete geçti. Fon yetkilileri, 2 emniyet görevlisi ile Şişli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mecit Ceylan'dan oluşan heyet parayı Türkiye adına tahsil etmek için İsviçre'ye gitti.

İmar Bankası soruşturmasını yürüten savcı Ceylan, Uzanlar'ın bu ülke bankalarında bloke edilen paralarını istemek için bugün İsviçre savcısı ile bir araya gelecek. Türkiye ile birlikte Amerikan Motorola şirketinin de alacak davaları nedeniyle Uzanlar'ın İsviçre bankalarındaki, içinde 200 ila 300 milyon dolar olduğu tahmin edilen özel kasaları bloke edilmişti. TMSF heyeti Uzanlar'ın İsviçre'deki toplam servetini 1 milyar dolar olarak tahmin ediyor. Uzan Grubu'na ait yurt dışındaki hesapların birçoğunun tespit edildiğini belirten TMSF yetkilileri, ancak uluslararası yasalar nedeniyle işlem yapılamadığını ifade ediyor. İsviçre'de tespit edilen 200 milyon dolarlık tutarın Uzan Grubu'ndan devralınan şirketlerden birine ait olduğu, dolayısıyla tahsilinin imkan dahilinde olduğu kaydediliyor.

Bu arada Genç Parti (GP) Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin, 'İsviçre'de Uzanlar'a ait bir para bulunmadığı gibi TMSF tarafından el konulan bir para da olmadığını, GP Genel Başkanı Cem Uzan'ın İsviçre'de herhangi bir bankada parasının da bulunmadığını' açıkladı.

THY'ye ait TK 1909 sefer sayılı uçağı ile İsviçre'nin Zürih kentine giden heyette, savcı Ceylan'ın yanı sıra TMSF'den Hidayet Nalçacı ve 2 avukat, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'ndan da bir emniyet müdürü, bir emniyet amiri ve bir başkomiser yer bulunuyor. İsviçre'den paranın tahsili için savcı Ceylan ve TMSF yaklaşık 3 yıldır çaba harcıyor. Ceylan, 2004 yılı sonlarına doğru İsviçre'deki muhatabı olan savcıya resmi bir yazıyla, Fon'un alacağının tahsili amacıyla Uzanlar'ın bloke edilmesi gereken nakit ve gayrimenkullerinin listesini bildirmişti. Bu varlıkların tamamı gayrimenkullerle birlikte 300 milyon dolar olarak hesaplandı. Listede yüklü miktarda altın ile ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketinin hisseleri de yer alıyor. Tahsilat için ise bugüne kadar İsviçre mahkemelerinin kararı bekleniyordu. İmar Bankası'nın borçlarından kaynaklanan 6 katrilyon liralık amme alacağının sahibi TMSF, yazışmaların tamamlanmasından sonra tahsilat için İsviçre'ye Aralık 2004'te bir ekip gönderdi. Bu gelişmelerle eşzamanlı olarak polis, Uzan ailesi ve yakınlarına ait 23 adrese baskın yaptı. Baskınlarda İsviçre'ye transfer edilen paralar ve hisse senetlerine ait bilgi ve belgeler toplandı. Sorgulamalar, yurtdışına yapılan para transferlerine odaklandı. Baskınlarda ele geçen bankanın back-up kayıtlarına ait disketler ile Uzan'ın evinde bulunan para transferi belgeleri, İsviçre'de yapılacak tahsilat için delil oluşturdu. Türk heyeti, bu delillere dayanarak Uzanlar'a ait servetin verilmesini talep ediyor. Ertürk, 3 yıl önce ima etmişti

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, 25 Kasım 2004'te, üstü kapalı olarak İsviçre'de yapılacak tahsilata işaret etmiş ve "Tahsilat yakın." demişti. Ertürk, "Fon, borçlular tarafından gizlenmiş, saklanmış ve kaçırılmış değerlerin yurtiçinde ve yurtdışında araştırılabilmesi için elindeki mütevazı imkanları fazlasıyla kullanmaktadır. Bu çabaların meyvelerini yakın zamanda alacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullanmıştı. Ertürk'ün tarif ettiği meyve, Uzanlar'ın İsviçre'deki servetine işaret ediyordu. Uzanlar'ın İsviçre'ye transfer ettiği varlıkların belgesinin araştırıldığı 2004'teki baskınlar esnasında Hakan Uzan ile evlenen Özlem Uzan'ın annesi Yasemin Bilgen'in Tuzla'daki evinde 320 bin Euro ve 70'ten fazla çok kıymetli tablo ile tarihî eserler çıkmıştı. Uzan'ın villasında da 60 bin dolar para bulunmuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 03:35:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?