27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

TMSF'yi avukatı içeriden vurdu

Milyarlarca doları tahsil etmeye çalışan TMSF, kendi avukatı tarafından dolandırıldı.

Devleti 1 milyon 241 bin YTL zarara uğratan Mersinli avukatın tüm mal varlığına el konuldu

Türkiye'ye milyarlarca dolara mal olan batık bankacılardan devletin parasını tahsil etmeye çalışan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kendi avukatı tarafından da hortumlandı. Fon, devleti 1 milyon 241 bin YTL zarara uğrattığı iddiasıyla Mersin'de sözleşmeli avukatı olarak görev yapan Ali Anılan hakkında şikayetçi oldu. Avukat için baroya suç duyurusunda bulunuldu, tüm mal varlığına el konulan Anılan'ın yurt dışına çıkışı da yasaklandı.

DAVALARIN DÜŞMESİNİ SAĞLADI

Mersin Barosu'na kayıtlı avukat Ali Anılan, 2001-2005 arasında TMSF'nin sözleşmeli avukatı olarak görev yaptı. Devletin el koyduğu bankalardan kaynaklanan alacaklarını takip etmesi gereken Anılan, işini yapmadığı için birçok davanın düşmesine sebep oldu. Mersin İcra Müdürlüğü'ndeki 314 dosyadan 217'si takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırıldı. 6 ayrı dava da duruşmaya girmediği için açılmamış sayıldı.

258 MİLYAR LİRA ÇARPTI

TMSF yetkililerinin yaptığı incelemede avukat Ali Anılan'ın bazı davalardan tahsil ettiği paraları zimmetine geçirdiği tespit edildi. Anılan'ın, devlete borçlu şirketlerden 2003'te 258 milyar 923 milyon 930 bin TL tahsil etmesine rağmen bu parayı TMSF kayıtlarına geçirmediği, takip etmediği davalar sebebiyle uğrattığı zararla birlikte Fon'a olan borcunun 1 milyon 241 bin 756 YTL olduğu ortaya çıktı. Avukat hakkında dava açıldı. TMSF'nin şikayeti üzerine Baro disiplin kurulu da Anılan'ı 6 ay süreyle meslekten men etti.

ÜSTE PARA BİLE İSTEDİ

Mersin Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan TMSF, kendi avukatının zimmetine geçirdiği paranın tahsilini isterken Ali Anılan karşı atağa geçti. Avukatı aracılığıyla TMSF Tahsilat Dairesi'ne başvuran Anılan, aslında kendisinin alacaklı olduğunu iddia ederek, "15 Ocak 2003 itibarı ile TMSF'den alacağım 1 milyon 123 bin 600 YTL'dir. Defalarca bu parayı talep ettim. Sözü edilen 258 bin YTL, alacağımın dörtte birini bile karşılamıyor" dedi. TMSF yetkilileri bu itiraza isyan etti, "Hem görevini yapmadı, kamuyu zarara uğrattı. Hem de para istiyor" açıklamasında bulundu. Avukatlık Yasası gereği Adalet Bakanlığı'nın izniyle avukat Ali Anılan hakkında başlatılan soruşturma sürerken TMSF, eski avukatının otomobiline, banka hesaplarına el koydu. Evi, bürosu ve diğer taşınmazlarına da haciz uyguladı. Bu arada, Anılan'ın bazı gayrimenkullerini başkalarının üzerine anlaşmalı olarak geçirdiği iddia edildi, tapu iptali davaları açıldı.



Bugün
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2006 Pazartesi 11:38:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?