16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Toplam 11 tüp olacak

Marmaray Pojesi Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşaatı kapsamında imal edilen 10 No'lu tüp tünel elemanı, İstanbul Boğazı'na batırıldı.

Tüp yaklaşık 40 metre battıktan sonra İstanbul Boğazı tabanında kazılmış olan hendeğe yerleştirilecek ve daha önce batırılmış olan 11 numaralı elemanla birleştirilecek.

Üsküdar Salacak açıklarında bulunan proje çalışmalarının yürütüldüğü platform yakınına getirilen tüp tünel elemanı, "Ecem Sultan" adlı katamaran aracılığıyla denizin dibine indirildi.

10 No'lu tüp tünel elemanın batırılma operasyonu, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin ve DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan tarafından yürütüldü.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Şahin, bugün Marmaray Projesi'nin ikinci tüpünün batırıldığını belirterek, ilkinin batırılma işleminin yaklaşık iki ay önce gerçekleştirildiğini hatırlattı.

İbrahim Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün batırdığımız 135 metre uzunluğunda 15 bin ton ağırlığındaki ikinci tüpü birinci tüpün yanına indirecekler ve bir vakum sistemiyle birinci tüpe oturtacaklar. Yaklaşık 30 santimetre kalınlığında çok gelişmiş bir nevi lastik conta izolasyonu sağlayacak. İndirme işlemi yaklaşık 4 aydır sürüyor. Ondan sonra yaklaşık her iki ayda bir sırayla diğerleri indirilecek. Toplam 11 tane tüpümüz var. Bunlar denizin dibine indirildikten sonra birbirine bağlanacak. Bu Marmaray Projesi'nin en önemli ayaklarından."

ÖNCEKİ HABER

Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek Marmaray Projesi'nde ikinci tüp tünel, bugün denize indirilerek ilk tüp tünele bağlanacak.

İkinci tüpün batırılması çalışmaları, batırma işlemi sabaha karşı tamamlanacak.

İlki 24 Mart'ta batırılan E-11 numaralı tüp tünelin ardından, E-10 numaralı ikinci tüp, sabah saatlerinde İstanbul'da Kızkulesi açıklarında ilk tüpe bağlanacak.

Boyları 98 ve 135 metre arasında değişen toplam 11 tüpten biri olan E-11'in denize indirilmesiyle hala 135 metre olan deniz altındaki hareket kabiliyet alanı 270 metreye çıkarılmış olacak.

Üçüncü tüp tünelin de yaklaşık iki ay sonra denize indirilmesiyle birlikte denizaltındaki hareket alanı 405 metreye çıkacak ve böylece Marmaray Projesi'nin denizaltındaki çalışmalarının üçte biri tamamlanmış olacak.

İstanbul Boğazı'na yerleştirilecek 11 tüp tünelin ilkinin deniz dibine indirilmesi işlemi 24 Mart'ta tamamlanmıştı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2007 Cumartesi 16:30:22
Güncelleme :30 Haziran 2007 Cumartesi 16:47:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?