16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Toplum destekli polis projesi

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, “hurriyet.com.tr”ye yaptığı açıklamada kapkaç, hırsızlık gibi olayların üstesinden “toplum destekli polis"le geleceklerini belirtti.

Kapkaç ve hırsızlığın yoğun olduğu yerlerde "Bizim polis" uygulaması adı altında yeni bir uygulamaya geçilecek. Vatandaş karakol yerine, cep telefon numaraları dağıtılacak bölgelerinde görevli polise başvuracak. 

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, öncelikli hedefinin "toplum destekli polis" oluşturmak olduğunu söyledi. Köksal, bu amaçla kapkaç ve hırsızlığın yoğun olduğu yerlerde, "Bizim polis" uygulaması başlatıyor.

Polis ve jandarma arasında daha önce yaşanan ve özellikle Hrant Dink suikastı sırasında zirveye çıkan gerilimi gidermek için de önemli adımlar atıldı. Sakin kişiliği, devletçi tutumu ile bilinen Köksal, iki kardeş kuruluşun ilişkilerinin geliştirilmesine valiliği döneminde büyük önem verdiğini ve hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın iki numaralı ismi Kurmay Başkanı Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu da, Köksal’ı makamında ziyaret etti. Görüşmede, iki kuruluşun daha çok işbirliği içinde olmaları öngörüldü.

Ülkemizde, “polisin giremediği mahalle, cadde ve sokak” diye bir şey olamayacağını” kaydeden Köksal, Emniyet’in tüm birimlerinden brifing aldı ve hedeflerini de belirlemeye başladı. Ülkemizde polis sayısının 180 bin civarında olmasına karşın, aynı anda ancak bunun üçte birinin görevde olduğuna dikkat çeken Köksal, hedeflerini “hurriyet. Com.tr”ye şöyle açıkladı:

BEĞENİLEN UYGULAMALAR

Genelge yayınlayıp, hangi ilde Emniyet Müdürünün halkı yanına çekmek, olayları önlemek için neler yaptığını bildirmelerini istedim. Emniyet Müdürleri bölge toplantıları yapılacak, her müdür, bölgesinde hangi konuda farklı işlemler yaptığını anlatacak. Böylece uygulanan ve başarılı sonuçlar alınan konuların tüm illere yayılmasını sağlayacağız.

POLİS-ASKER KAYNAŞMASI

Emniyet ve Jandarma arasında ayrılık-gayrılık kesinlikle olmayacak. Daha fazla işbirliği, dayanışma için ne gerekiyorsa yapılacak. Geçmişte yaşanan bazı olumsuzlukların bir daha yaşanmayacak. İşbirliği ve dayanışmayı bozmak isteyenlere fırsat verilmeyecek.

BÖLGE BÖLGE POLİSE ZİMMETLENECEK 

Kapkaç, hırsızlık başta olmak üzere olayların önüne geçmek için "Benim polisim" uygulaması başlatılacak. Özellikle olayların yoğun olduğu bölgeler, polislere zimmetlenecek. O bölgeden, üzerine zimmetlenen polisler sorumlu olacak. Polisin cep telefonu esnaflarda bulunacak, bir olumsuzluk ve şüpheli durum halinde vatandaş, doğrudan kendi polisini arayacak. Bunun uygulaması İzmir'de yapıldı ve önemli sonuçlar alındı.

BÜROLARODA ÇALIŞANLAR SOKAĞA

Bürolarda çalışan polis sayısını en aza indireceğiz. Bugün 3 kişinin yaptığı işi belki bir kişiye düşüreceğiz. Açığa çıkan polisleri sokağa çıkaracağız. Bu amaçla oluşturulacak "Huzur timleri" cadde ve sokaklarda devriye gezecek. Bunların bir kısmı da sivil olacak. Belli yerlerde değişik meslek mensubu gibi dolaşacak, o yörede kimin ne yaptığını yakından bilinecek, yörede yaşayanlarla daha sıcak ilişki kurmaları sağlanacak. Polis, toplumla iç içe olacak.

ÇOCUK ŞUBELERİNE SEÇME POLİSLER

Emniyette "sürgün yeri" olarak bilinen "Çocuk Şubesi"si, en seçkin polislerin görevlendirileceği şubeye dönüşecek. Okul çevrelerinde bu şubenin görevlileri bulunacak, polisler bir çok konuda uzmanlar tarafından kurslara tabi tutulacak.

EMNİYET’TE SAVAŞ-BARIŞ

Emniyet içinde "savaş-barış" diye bir şeyi kabul etmiyorum. Hiyerarşi son derece önemli olacak. Yasaların dışına çıkanlara karşı disiplin tüzüğü hükümleri de eksiksiz uygulanacak. Emniyette gruplaşmalara asla fırsat verilmeyecek.
Hürriyet İnternet
Yayın Tarihi : 31 Mart 2007 Cumartesi 13:56:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?