25
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Toptan'dan Ergenekon eleştirisi!

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ergenekon soruşturmasındaki son göz altılar için "Daha farklı bir yol izlenebilirdi. Rahat ifadesi alınabilecek kişilerle ilgili daha farklı yöntem uygulanabilirdi” değerlendirmesinde bulundu.

Toptan, eski milletvekili Hasan Celalettin Ezman'ın cenaze töreninden sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Toptan bir gazetecinin “Ergenekon soruşturmasında bilim adamlarının göz altına alınış şeklinin” sorulması üzerine, “AB uyum çerçevesinde, AB uzmanlarıyla zaman zaman görüşmeler yapmak suretiyle gerçekleştirdiğimiz ceza mevzuatı çok açık, çok net. O konuda bize çok yararlı danışmanlık hizmetleri de veren Profesör İzzet Bey'in (İzzet Özgenç) de açıklamaları var. Onun da ifade ettiği gibi, rahat ulaşılabilecek, rahat ifadesi alınabilecek kişilerle ilgili daha farklı yöntem uygulanabilirdi. Sonuç itibariyle Prof. Haberal dünyanın çok iyi tanıdığı bir bilim adamı. Diğer rektörler de bilim adamları da Türkiye'nin dünya için, Türkiye için yetiştirdiği bilim adamları. Elbette bir suçu varsa gereği yapılmalıdır. Bunda tartışma yok. Yöntemde daha farklı bir yol izlenebilirdi” yanıtını verdi.

-KÜRTÇE KONUŞMA-

“DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, (Meclis Grup toplantısında Kürtçe konuşması) hakkında Savcılığın takipsizlik kararı var. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz? “ şeklindeki soruya Toptan,
“Cezai yaptırım için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, sonucunda da böyle bir karar verdi, bizim onu yorumlamamız doğru olmaz. Bizim yaptığımız farklı bir şey, onun yaptığı farklı bir şey, biz ceza veremeyiz Meclis olarak. Biz yasaları yorumlayarak Sayın Türk'ün o günkü konuşmasını Meclis televizyonu yayınlamadı kesti. Olay bu” karşılığını verdi.

-CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİ-

TBMM Başkanı Toptan, Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili değişik görüşlerin ortaya çıkması ile ilgili de, konunun önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşabileceğini belirten Toptan, şöyle dedi:

"Belki önümüzdeki günlerde yeni bir yasa yapmamız lazım, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili. Adalet Bakanlığı'nın da bildiğim kadarıyla bu konuyla ilgili bir çalışması var. O çalışmayı da gerekiyorsa ele almak suretiyle vakit bizi sıkıştırmadan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili mutlaka çıkarılması gereken o yasayı çıkarırız. O çerçevede konuyla ilgili tereddütler ortadan kalkar."

Toptan, "Konuyla ilgili sizin de tereddütünüz var mı?" şeklindeki soruya ise "Konu tartışılıyor, tartışıldığına göre var. Hukukçular belli konularda farklı düşünebiliyorlar. Farklı düşündükleri için hukukçuların eleştiri almamaları lazım. Ben bir görüş söylüyorum, başkası bir görüş söylüyor. Sanki biz kavga ediyormuşuz gibi bir izlenim vermemek lazım. Hukukçuluk zaten budur. Farklı görüşlerden, farklı tartışmalardan doğrusu çıkar" diye yanıtladı.

TBMM Başkanı Toptan, "9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınanları havaalanında ziyaret etmesi sizce de bir kara leke midir? Bu ziyaret Ergenekona destek midir?" şeklindeki soruyu ise cevapsız bıraktı.

ANKA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 15:23:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?