22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Töre cinayeti davasında karar

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 22 yaşındaki Gülistan Gümüş'ün dini nikahlı eşini aldattığı gerekçesiyle eşi ve yakınları tarafından saklandığı çeyiz sandığı içerisinde silahla vurularak öldürülmesiyle ilgili davada 4'ü tutuklu 8 sanık, toplam 2'si müebbet 118 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.


Çınar ilçesinin Sarımkesen köyünde öldürülen bir çocuk annesi Gülistan Gümüş ile ilgili davaya Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında, aralarında Gülistan Gümüş'ün dini nikahlı olarak yaşadığı Ömer Taş'ın da bulunduğu tutuklu sanıklar Mehmet Şah Taş, Hamdullah Taş, Bahattin Gümüş ile tutuksuz sanıklar Abdurrahim Gümüş, maktul Gümüş'ün kardeşi Memduh Gümüş, amcası İdris Gümüş ve Ömer Taş'ın kardeşi İzzettin Taş hazır bulundu.


Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayan savcı, 4'ü tutuklu 4'ü tutuksuz yargılanan toplam 8 sanığın TCK'nın ''töre saikiyle kasten adam öldürme'' suçunu kapsayan 82/1. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.


Mahkeme heyetinin karar için sanıklardan son savunmalarını yapmalarını istemesi üzerine sanık Ömer Taş, suçsuz olduğunu belirterek, ''Ben özürlü biriyim ve mağdurum. O yüzden beraatımı istiyorum'' dedi.


Sanık Ömer Taş'ın kardeşi Mehmet Şah Taş ise, cinayeti işlediğini kabul ederek, ''Başka kimsenin bu olayla ilgisi yok. 6 çocuk babasıyım ve pişmanım'' diye konuştu. Diğer sanıklar da son savunmalarında suçsuz olduklarını söyledi.


Müdafi avukatı Meral Danış, şahsi olarak birilerinin cezalandırılması düşüncesinde olmadıklarını belirterek, alınacak kararla bundan sonraki ölüm olaylarının önlenmesini istediklerini kaydetti.


Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından kararını açıkladı. Sanıklardan Mehmet Şah Taş ve Ömer Taş'ın TCK'nın ''töre saikiyle kasten adam öldürme'' suçunu kapsayan 81/1. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar veren mahkeme, daha sonra cezayı sanıkların yargılama sürecindeki davranışlarını dikkate alarak müebbet hapis cezasına çevirdi. Diğer tutuklu sanıklar Bahattin Gümüş ve Hamdullah Taş ise, suçun işlenmesine yardım ettikleri gerekçesiyle 18'er yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan sanıklar Abdurrahim Gümüş, maktul Gümüş'ün kardeşi Memduh Gümüş, amcası İdris Gümüş ve Ömer Taş'ın kardeşi İzzettin Taş da aynı suçtan 15'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.


Mahkeme, sanıklardan Mehmet Şah Taş, Hamdullah Taş, İzzettin Taş, Bahattin Gümüş ve Abdurrahim Gümüş'ün olay esnasında ''konut dokunulmazlığını ihlal suçu'' işlediği gerekçesiyle cezalarını 3'er yıl 4'er ay artırdı. Mahkeme ayrıca, olayda ''ruhsatsız silah taşıma suçu'' işledikleri gerekçesiyle sanıklardan Ömer Taş'ın cezasını 10 ay, sanık Mehmet Şah Taş'ın cezasını da 4 yıl 2 ay artırdı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 18:43:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?