19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Trafik cezalarıyla 30 bin kişiye iş

Kamuoyunda Fakir Fukara Fonu olarak bilinen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, girişimcilere destek vermeye başladı. Gelirinin yarısını trafik cezalarından karşılayan fonun, proje karşılığında nakit desteği sağlaması Anadolu’daki girişimci sayısını artırdı. Çeşitli illerde fonun desteğiyle işe başlayan girişimci sayısı 30 bini geçti. Süt sığırcılığından koyunculuğa, seracılıktan arıcılığa birçok alanda üretim yapan binlerce aile, hem para kazanıyor hem de ekonomiye katkıda bulunuyor.

“Vatandaşa balık tutmayı öğretiyoruz.” diyen Genel Müdür Mevlüt Bilici, önümüzdeki dönemde fon kaynaklarının yüzde 50'sini proje desteklerine ayıracaklarını açıkladı. Bilici, kredilerin geri dönüşünde şu ana kadar 1 kooperatifte sorun yaşandığını, diğerlerinin sıkı bir şekilde takip edildiğini ifade ediyor.

Yıllardır karşılıksız yardım dağıtan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun yoksullara proje karşılığında nakit desteği sağlaması Anadolu'daki girişimci sayısını artırdı. Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında 227 milyon 232 bin 369 Yeni Türk Lirası kaynak kullandıran fon, 229 bin aileye ulaştı. Proje kapsamında para faizsiz olarak veriliyor. Geri ödemeler ilk iki yıl ödemesiz olmak üzere son üç yıl için üç eşit taksit şeklinde planlanıyor. Proje kapsamında verilen gebe düveler, bir yıl hayvan hayat sigortası ile sigortalanıyor. Seracılık ve koyunculuk projelerini de destekleyen fon, 5 bin 50 aileye koyun dağıttı.

Fonun önemli çalışmaları arasında dar gelirli ailelerin çocuklarına verilen istihdam garantili eğitim yer alıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin önderliğinde yürütülen çalışma kapsamında 1.007 lise mezunu eğitimlerini tamamlayıp ihracat yapan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde çalışmak üzere bekliyor. İhracata yönelik faaliyet gösteren firmaların yoğun olduğu Adana, Ankara, Bursa, Denizli, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Sakarya ve Trabzon'da uygulanan proje çerçevesinde 3 milyon 226 bin yeni lira kaynak kullanıldı. Kursiyerlerin yemek, konaklama ve ulaşım masrafları projeyi yürüten kurumlar tarafından karşılandı.

Fonun önümüzdeki günlerde hayata geçirmek için hazırladığı proje ise tarım işçilerinin kabiliyetini yükseltmeyi amaçlıyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İşkur işbirliğiyle yürütülecek çalışma, tarım işçilerinin sertifikalandırılmasını öngörüyor. Temmuz 2006-Aralık 2006 tarihleri arasında dönemler halinde sulamacılık, traktör sürücülüğü ve bakımı, tohum hazırlama, tahmil tahliye ve selektör bakımı ile hayvancılık hizmetleri alanlarında eğitim verilmesi planlanıyor. Sertifikalı işçiler, hizmet alımı yoluyla tarım işletmelerinde istihdam edilecek. 1.100 kursiyerin ders ücretleri ve eğitimle ilgili kırtasiye ve eğitim malzemelerinin bedeli karşılanırken, aynı zamanda cep harçlığı ödenecek.

Yardım iki milyon aileye ulaşıyor

Muhtaç insanlara yardımların aktarıldığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun gelirinin yarısı trafik cezalarından karşılanıyor. Dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından 1986 yılında kurulan fon gelirleri, 2003 yılına kadar bütçe açığını kapamak için kullanılıyordu. Yoksullukla mücadelede çözüm arayan hükümet, çareyi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'na ağırlık vermekte buldu. Fona geçen yıl yalnızca trafik cezalarından aktarılan para 213 milyon 648 bin 165 YTL oldu. Fakir Fukara Fonu’nun gelirinin yüzde 2,8'i Gelir ve Kurumlar Vergisi'nden, yüzde 50'si ise trafik cezalarından karşılanıyor. Fonun diğer kaynakları arasında ise Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun reklam gelirlerinin yüzde 15'i, Dünya Bankası Kredi Gelirler Hesabı'nın 17,7'si ve diğer fonlardan elde edilen gelirler yer alıyor. Fon, sağlık yardımları, şartlı nakit yardımı, özel amaçlı yardımlar, eğitim yardımları ve proje eğitim destekleriyle Türkiye genelinde 2 milyon aileye ulaşıyor. Fonun 2005 itibarıyla 1 milyar 355 milyon 138 bin YTL olan toplam gelirinden en çok faydalanan Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. Bölgede sadece sağlık yardımlarından faydalanan kişi sayısı 350 binin üzerinde. Listede Doğu Anadolu Bölgesi yaklaşık 250 bin kişi ile ikinci sırayı alırken, Ege'nin 35 bin kişi ile fondan en az sağlık yardımı alan bölge olduğu görülüyor.

KIRSAL ALANDA 30 BİN AİLE DESTEKLENDİ
- Proje Aile Kaynak*
Koyunculuk 100 5.050 51.160.108
Sığırcılık 282 24.102 174.295.749
Seracılık 2 187 1.776.512
Toplam 384 29.339 227.232.369
(*) YTL
Zaman
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2006 Pazar 06:59:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?