16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

TSK ile hükümet PKK hazırlığında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, PKK militanlarını dağdan indirmek için, "Eve Dönüş Yasası" üzerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'yle birlikte hazırlık yapıldığını açıkladı. Erdoğan "Şu anda çok farklı noktadayız. Yeni bir çalışmayla dağa çıkışları minimize edebilir, sonra dağdan inişi sağlayabiliriz" dedi. 

Uzun zamandır tartışılan "PKK'yı dağdan indirme planı"nı 2. AB - Afrika Zirvesi'ne katılmak üzere Lizbon'a giderken uçakta gazetecilere açıklayan Erdoğan, "Yeni bir çalışma mı var? Yoksa, sadece TCK'nın 221. maddesini mi vurguladınız?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Şimdi daha da geliştirebiliriz. Daha önce de kanun çıkardık ama istifade edenlerin sayısı istediğimiz ölçüde olmadı. O zaman, bir direnç oldu, biliyorsunuz. Şu anda, çok daha farklı bir noktadayız. Medyanın katkısıyla daha iyi sonuç alabiliriz. Muhalefet partilerinden direnç gösterenler oldu. 'Silah bırakmaya davet ediyorlar' diyorlar. Bundan daha doğal ne olabilir? Siyasetçi ne yapar, silaha mı davet eder? Ama, biz kimseyle pazarlık yapmıyoruz. 'Yasa bu, gel teslim ol' diyeceğiz. Yeni bir yasa çıkartılabilir. En yüksek verimi nasıl elde ederiz, bunu nasıl bir yasayla sağlayabiliriz, ona bakacağız."

'Ameliyat olmaz'
Erdoğan, "Dağa çıkışı, daha fazla demokrasiyle mi engelleyeceksiniz?" sorusu üzerine sözlerini şöyle sürdürdü: "Demokratik açılımlarda zaten sorun yok. İsteyen, demokratik mücadele içinde yerini alabiliyor. Ama, demokratik mücadele içindekilerin bazıları sınırlarını, haklarının nerede bittiğini bilmiyor. Bütün dünya, terör örgütü diye ilan ederken onlar bölücü örgüte anlı şanlı kahramanlar diyorlar. Geçenlerde gazetelerde de gördük, bunlar Türkiye'nin üniter yapısı hakkında hesap içindeler. Biz Türkiye'nin 780 bin kilometrekarelik bütününde ameliyata asla izin vermeyiz. " 

Erdoğan, "Bu çalışmadan askerlerin bilgisi var mı?" sorusunu da, "Tabii var. Bunların hepsini Silahlı Kuvvetlerimiz ile beraber konuşarak yapıyoruz. Biliyorsunuz, daha önceki Eve Dönüş Kanunu'nu da askerimizin talebi üzerine çıkarmıştık. Terörle mücadelede, TSK'nın ne ihtiyacı varsa onu karşılıyoruz" şeklinde yanıtladı. Erdoğan, Portekiz'de görüştüğü AB liderlerinden, teröristleri Türkiye'ye iade etmelerini istedi. Erdoğan, türban konusunda da şunları söyledi: "Türban yüzünden kızlarımız eğitim hakkından yararlanamıyor. Üniversitede nasıl olsa önüm tıkanıyor diyerek liseye de gitmiyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan uygulama başka ülkelere de örnek teşkil ediyor. Bazı Batı ülkelerinde eyalet düzeyinde de olsa, 'Siz Müslüman ülkesiniz, bakın sizin ülkenizde türban yasağı var' diyerek böyle bir uygulamaya gidiyorlar."

Erdoğan, Alevi öğrenciyi de aradı

Başbakan Erdoğan'ın, Esenyurt'ta öğretmeni Z.Y. tarafından ayrımcılığa tabi tutulan ve şiddete uğrayan Alevi öğrenciyi aradığı öğrenildi. Erdoğan'ın dün önce kendisini aradığını belirten lise öğrencisi B.K.'nın babası Ziyram K., "Geçmiş olsun dileklerini iletti. Böyle bir olayın yaşanmamasını dilediğini ifade etti. Yasal sürecin devam ettiğini ve ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi. Ben de oğlumun psikolojisinin kötü olduğunu söyledim" dedi.
Erdoğan'ın evi arayarak oğluyla da görüştüğünü belirten baba K., "Olayın nasıl yaşandığını sormuş. Tek tek anlattırmış. 'Geçmiş olsun, korkma artık öyle şeyler olmayacak' demiş" diye konuştu. Bu arada aileyi Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de aradı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2007 Pazartesi 14:15:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?