20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

TSK’da ‘köstebek’ soruşturması

Askeri Başsavcılık, askeri birimlerin katıldığı brifingin ses kaydının ve ABD tarafından insansız hava aracı ile çekilen PKK’lıların görüntülerinin sızdırılmasıyla ilgili olarak bazı kişiler hakkında soruşturma başlattı

TSK’nın Kuzey Irak’a düzenlediği kara operasyonu öncesinde ilgili askeri birimlerin katılımıyla düzenlenen brifingin ses kaydının ve ABD’nin Türkiye’ye verdiği insansız hava aracı tarafından çekilmiş teröristlere ait görüntülerin dışarı sızdırıldığı ortaya çıktı. Genelkurmay Askeri Başsavcılığı’nın konuyla ilgili bazı şüpheliler hakkında soruşturma başlattığı anlaşıldı. Soruşturma sürerken gizli görüntülerin medyada yer alması üzerine Genelkurmay Askeri Mahkemesi, yayın yasağı ve kısıtlılık kararı aldı.


Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nin dün verdiği bir karar, askeri savcılığın “köstebek” soruşturmasının açığa çıkmasını sağladı.


Kararda, askeri savcılığa gelen ihbar mektubunda, brifinge ait ses kaydının ve ABD tarafından insansız hava aracı ile tespit edilen teröristlere ait görüntülerin sızdırıldığı, ihbar mektubunun ekinde ise ses kaydına ilişkin bir hafıza kartı ile sızdırılan istihbarat görüntülerinin fotoğraflarının bulunduğu anlatıldı.


Karara göre, ihbar mektubundan bir süre önce konuyla ilgili farklı ihbarları değerlendiren Genelkurmay Askeri Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, söz konusu ses kaydı ve görüntüleri kasten ya da taksirle dışarı sızdırdığından kuşkulanılan bazı kişiler hakkında soruşturma başlatıldı.
Ancak soruşturmada netlik sağlanmadan önceki gün anlık istihbarat görüntüleri İhlas Haber Ajansı tarafından servise konuldu ve Kanal D’de yayınlandı. Genelkurmay Askeri Savcılığı da yayımlanan görüntülerin, soruşturma konusu görüntüler olduğunu saptadı.

‘Yasak konulsun’
Savcılık bunun üzerine, dün Genelkurmay Askeri Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda, yapılan yayınlarda, “ABD’nin çok net anlık istihbarat görüntüleri vermesine rağmen TSK’nın yeterli reaksiyon göstermediği, bu nedenle bir karakolun basılması sonucu 6 askerin şehit olduğu, PKK’ya karşı yeterince etkin mücadele edilmediği” gibi kamuoyu oluşturmaya yönelik ifadeler kullanıldığı vurgulandı.
Savcılık, gizli kalması gereken bilgi ve belgelerin, ses kaydı ve görüntülerin kamuoyuna yansımasının önlenmesi için yayın yasağı talebinde bulundu.
Genelkurmay Askeri Mahkemesi de savcılığın talebini yerinde buldu ve yayın yasağı kararı aldı. Mahkeme, şüphelilerin avukatlarının, soruşturma dosyasını inceleme haklarını da kısıtladı

Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 07:55:35
Güncelleme :21 Haziran 2008 Cumartesi 07:58:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?