30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Turancılık suçlaması ideolojik

Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür ile Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan arasındaki söz düellosu sürüyor.

Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür, geçtiğimiz kasım ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret ederek, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın görevden alınmasını isteyen bir rapor sunmuştu. Doğan Paşa da bu girişim üzerine Türk Ocakları'nı 'aşırı Turancılık'la suçlamıştı.

Emekli Orgeneral Doğan'ın 'aşırı Turancılık' eleştirilerine karşılık veren Nuri Gürgür, Türk Ocakları'nın 1912'de kurulduğunu, Cumhuriyet döneminde Atatürk'ten özel ilgi ve destek gördüğünü hatırlattı. Türk Ocakları'nı Turancılık'la suçlamanın abes ve ideolojik bir tavır olduğunu kaydeden Gürgür şöyle devam etti: "Türk Ocakları, Türk dünyasının meselelerini kültürel bağlamda ele alan, bunları kendisine meşgale edinen bir kuruluştur. Turancılığı, siyasal bir yayılma politikası olarak kabul ediyorsa öncelikle bu görevinden istifa etmesi gerekli. Türk dünyası ile ilgili bir kurum olan Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin başında olan bir insanın Türk Ocakları'nı 'Turancı' şeklinde suçlaması son derece abes bir tavırdır."

Ahmet Yesevi Üniversitesi ile ilgili raporlarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunduklarını, bundan sonrasının devletin tercihi olduğunu anlatan Gürgür, "Neredeyse bloke edilmiş bir çalışma söz konusu. Netice itibarıyla bu Türkiye için hem stratejik bir konu hem de ekonomik yükümlülük getiriyor. Kimsenin keyfine bırakmamak gerekiyor. Ümit ediyorum ki ilgili yerler rasyonel olanı, gerekli olanı yapacaktır." dedi.

Ali Bardakoğlu ile görüşmemişler

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun Kazakistan ziyareti esnasında üniversitenin rektörü ile görüşmek istediğini ifade eden Gürgür, ancak Doğan Paşa'nın telkiniyle rektörün görüşmeyi kabul etmediğini öne sürdü. Gürgür, Çetin Doğan'ın üniversiteye personel alımında şahsî ve keyfî davrandığını ifade ederek, üniversitede çalışan 35 personelin görevinden alınarak yerine başkalarının atandığını iddia etti.

Türk Ocakları tarafından Cumhurbaşkanı'na sunulan raporda, Ahmet Yesevi Üniversitesi'ndeki Türkiye etkinliğinin Doğan döneminde azaldığına yönelik eleştirilere yer verilmişti. Doğan ise 'Yok öyle bir şey' diyerek iddialara şu cevabı vermişti: "Burada aşırı bir Turancılık söz konusu. İşte efendim ortaya çıkıyorlar, biz bilmem neyiz diye. Akılcı olmadan duygu şeyine bağlı bir şeyler söylemek kolay ama kişi oturup da bugünkü dünya konjonktüründe ne yapabilir, ne yaparsak ülkemizin çıkarına olur, Türk dünyasının çıkarına olur... Bunların hesap edilmesi gerekir."

Zaman
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2008 Çarşamba 18:18:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?