20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Türban 'kördüğüm' oldu

Türban düzenlemesi ile ilgili süreç bir taraftan işlerken uygulamada yaşanacak sıkıntılar da tartışma konusu oldu.


Üniversitelerde türbanın çene altından bağlanması yönünde YÖK yasasına madde konulma planı tepki gördü. En sert tepki AKP’nin Anayasa taslağını hazırlayan Ergun Özbudun’dan geldi. Özbudun “Yasalar moda mecmuası değildir. Böyle saçmalık olmaz’’ dedi.
Üniversitelerde türbanın çene altından bağlanması yönünde YÖK yasasında değişiklik yapma planı tepki gördü. En sert tepki AKP’nin Anayasa taslağını hazırlayan Prof. Ergun Özbudun’dan geldi. Özbudun, “Yasalar moda mecmuası değildir. Böyle saçmalık olmaz’’ dedi. YÖK yasasının ek 17’inci maddesinde değişiklik yapmayı planlayan MHP-AKP bu maddeye türbanın bağlanma şeklini de koyacak. GATA usulü de denilen bu bağlama modeline göre, üniversitedeki kız öğrenciler, türbanı başörtüsü biçiminde ve çene altından bağlayarak derslere girecekler. Ancak bu hükme öncelikle türbanlı kızlar karşı çıkıyor.


NASIL DENETLENECEK?
Türbanın saç ve boyunun gözükmemesi amacıyla bağlandığı hatırlatılarak, çene altından başörtüsü gibi bağlandığında, boynun görüneceği belirtilerek buna da karşı çıkılıyor. Bu hüküm yasalaşsa bile, kız öğrencilerin çene altından bağlamayı benimsemeyecek. Ayrıca üniversite kapısından içeri girerken çene altından başörtüsünü bağlayıp, sınıfta türban şekline getirip boynu da kapatan kız öğrencilere, kimin nasıl müdahale edeceği de bilinmiyor. Öğretim üyelerinin bu tür bir müdahalesi de yeni tartışmalara neden olacak.


ÖZBUDUN ÇOK SERT
AKP’nin Anayasa taslağını hazırlayan Prof. Dr. Ergun Özbudun da bu yasal değişikliğe karşı çıktı ve “Yasalarımız moda mecmuası değildir’’ diyerek şunları söyledi:
“ YÖK kanununun ek 17. Maddesinin değiştirilmesi ve başörtüsünün nasıl bağlanacağının tarif edilmesi maddesi çok garip. Bu tam bir saçmalık. Böyle bir madde ile ancak burka ve peçe yasaklanmış olur. Çarşaf bile yasaklanamaz. Yasal düzenlemede böyle aykırı ibareler de olmaz. Üniversite kapılarında moda uzmanları mı görevlendirilecek, kim başörtüsünü nasıl bağlamış diye kontrol mü yapılacak ? Bunlar çok saçma şeyler. Ayrıca Anayasa ve yasalar, moda mecmuası değildir. Böyle ayrıntılar konulması saçma olur, gülünç olur’’


KASIMPAŞA CUMHURİYETİ
İnönü Üniversitesi rektörü Prof Fatih Hilmioğlu da “ Bu durum Türkiye'yi çok ciddi bir kaosa sürükler. Türbanın devrim yasalarına aykırı ve serbest hale gelmesi mümkün değil. Hele iki partinin birbiriyle yarışırcasına Türkiye'yi kaosa sürüklemeye hiç hakkı yok. Türbanı ister yandan ister çene altından nereden bağlarsan bağla. Bunlar Anayasa mahkemesinin kararına karşı açıkça hiledit. Türkiye kabile devleti değildir. Kasımpaia Cumhuriyeti de değildir’’ dedi.


Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras da “Bu iş, yıllardır adım adım devam eden halkanın son basamağı gibi. Üniversitelerde başını örterek okuyan kıza kamu görevine girdiği zaman başını açtıramazsınız. Başı kapalı öğrenci, o üniversiteye araştırma görevlisi olarak girdiği zaman başını kimse açmasını söyleyemez. Böyle Anayasa değişikliği olmaz, olsa olsa 'türban yasası' olur.’’ görüşünü savundu.

Gazeteport
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2008 Çarşamba 01:21:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?