19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Türbana son noktayı Oxford koyacak

İngiltere 200 bin dolar bütçeyle 20 İslam uzmandan oluşan “ulema heyeti” oluşturuyor.

Cambridge ve Oxford Üniversiteleri bünyesinde toplanacak uzmanlar İslam’ın kritik sorularına yanıt arayacak

Avrupa’da kadınların örtünmesi konusunda son dönemde yaşanan gerilimler ve hukuki problemlerin ardından İngiliz hükümeti sürpriz bir adım atarak İslam’ın kritik sorularına yanıt aramak için dünyanın en prestijli iki üniversitesini görevlendirme kararı aldı. 200 bin dolar kaynak ayrılan proje kapsamında Cambridge ve Oxford Üniversiteleri, alanında uzman 20 İslam bilgini ve akademisyeni bir araya getirerek örtünme, kadının toplum hayatındaki rolü, içkili ortamlarda bulunulması gibi kritik sorulara yanıt arayacak. Bir yıllık araştırma sonunda hazırlanacak İslam raporu hükümet tarafından devlet politikası haline getirilecek. 20 uzmanın hazırladığı bu rapor türban, başörtüsü, çarşaf, burka gibi kıyafetlerin İslami bir zorunluluk olup olmadığı konusunda kesin hüküm içerecek.

Vaazları da kapsıyor

BBC’ye göre adı açıklanmayan uzmanların yanıt arayacağı sorular arasında, “Müslüman bir kişi İngiliz ordusunda görev yapabilir mi?”, “Kadınlar için örtünme farz mıdır, eğer öyleyse ne şekilde örtünmek gerekir?”, “Müslüman biri alkol servis edilen ya da alkol satılan bir yere gidebilir mi?”, “Kadının toplumdaki yeri nedir?” gibi kritik problemler var. Times gazetesine göre kurulun hazırlayacağı rapor İngiltere’de görev yapacak olan imamlar ve buradaki Kuran kursları için de ana materyal haline gelecek. Ardından İngiltere’de görev yapan tüm imamlar 2010 yazında rapor doğrultusunda eğitime alınacak. Eğitimin ardından sertifika alacak olan imamlar vaazlarında da raporun hükümleri dışına çıkamayacak.

Vatan
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 04:17:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sait IP: 85.101.177.xxx Tarih : 20.07.2008 15:05:27

hala anlamamak için uğraşıyorsunuz..allahu tealanın koyduğu,h.z rasulullahın da emrettiği bir hükme kimsenin olumlu veya olumsuz nokta koymak gibi bi hakkı yok..bu dinin sahibi oxford üniversitesi değil..bu kural 1400 sene evvel emredilmiş o kadar..biz kurana bakarız,oxford a veya kesin bir hükmü tartışmak için toplanlanan bi sürü sözde alimin dediğine bakmayız..zaten onlar adam olsa peygamberimizin emrettiğini tartışmazlar..