22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Türk-Ermeni tarihçiler buluşuyor

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Halaçoğlu'nun "Ermeni soykırımı iddialarını birlikte araştıralım" çağrısına Ermeni asıllı İngiliz tarihçi Sarafyan'dan olumlu yanıt geldi. Sarafyan, "Harput'ta ortak çalışma yapalım" dedi.

Ermenilerin soykırım iddialarıyla ilgili olarak Türkiye'nin "Tarihçiler araştırsın" önerisi nihayet kabul gördü. Ermeni asıllı İngiliz tarihçi Ara Sarafyan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun birlikte araştırma yapma çağrısına karşılık olarak "Harput'ta ortak çalışma yapalım" önerisi getirdi. Dün Sarafyan'ın önerisini "memnuniyetle" karşıladığını belirten Halaçoğlu "Bu çok önemli bir gelişme. Türk Tarih Kurumu Başkanı olarak öneriyi resmen kabul ettiğimi açıklıyorum" dedi.

'HARPUT OLABİLİR'
16 Mart 2006 tarihinde İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen bir sempozyuma katıldığını belirten Sarafyan burada Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun kendisine 1915'te yaşananlar konusunda ortak çalışma önerisinde bulunduğunu, bu öneriyi kabul ettiğini söyledi. "Benim önerim, bir vaka çalışması olarak Harput ovasını ele alalım" diyen Sarafyan açıklamasında şunları kaydetti: "Türkiye'deki tarihçiler Harput'tan tehcir edilen ve başka yerlere yerleştirilen Ermenilerle ilgili ellerinde bulunan Osmanlı kayıtlarını ortaya koysunlar. Bu kayıtların bu bölge Ermenilerinin gerçek akıbetlerini açıklayıp açıklamadığına bakalım. Ben kendi adıma daha farklı kayıtları ortaya koyacağım. Kanımca bu belgeler, benim neden bu bölgedeki Ermenilerin sadece tehcir edilmediğine, bir kötü muamele ve katliam politikasına tabi tutulduklarına inandığımı ortaya koymaktadır." Harput'u "Erzurum ve Van'dan farklı olarak savaş zamanı karışıklıkları ya da Rus işgali sonucunda karmaşık bir hale gelmemiş olması" nedeniyle önerdiğini vurgulayan Sarafyan "Böyle bir çalışma ayrıca Ermeni sorunu üzerinde çalışan daha geniş bir akademisyenler ağı arasında ortak çalışmalar yürütme olanaklarının da önünü açacak" diye konuştu.

'BU ÖNERİ BİR İLK'
Sarafyan'ın ortak araştırma teklifini kabul etmesini "memnuniyetle" karşıladığını belirten Halaçoğlu ise şunları söyledi: "Bizim daha önce yaptığımız tarihçiler komisyonu önerisine de diğer ortak araştırma önerilerine de Ermeniler önşart koyuyorlardı. 'Önce soykırım olduğunu kabul edin sonra ortak araştırma yapalım' diyorlardı. Sarafyan'ın önerisi böyle bir şart olmadığı için bir ilk. İlk kez Ermeni tarihçilerle bir masaya oturmak açısından, 1915 olaylarını tartışmaya hazır olup olmadığımız bakımından çok önemli. Dünya kamuoyunda Türkiye'nin 1915 olaylarını tartışmaya hazır olduğu mesajını vermesi açısından önemli. Ben Türk Tarih Kurumu Başkanı olarak Sarafyan'ın teklifini resmi olarak kabul ettiğimi açıklıyorum. Kurum olarak her türlü desteği vereceğiz." Sarafyan'ın bu cesur girişim nedeniyle tehlike altına girebileceğini de söyleyen Halaçoğlu, "Üzerinde baskı olacak" dedi. 

Sarafyan kimdir?

Ermeni asıllı İngiliz vatandaşı olan Ara Sarafyan Ermenilerin soykırım iddialarına dayanak oluşturan Mavi Kitap'ın hem editörü ve hem de kitabın yayıncısı ve dağıtımcısı Londra'daki Gomidas Enstitüsü'nün yöneticisi. Aynı zamanda tarihçi olan Sarafyan özellikle Orta Anadolu'daki Ermeni olayları üzerine incelemeleriyle tanınıyor. 

İsveç'le 'kemik' krizi

NUSAYBİN'DE bulunan mezar yeriyle ilgili Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve İsveç Södertörns Üniversitesi tarih profesörü David Gaunt arasındaki mektuplaşma, restleşmeye dönüştü. Mezarlığın Ermeni mezarlığı olduğunu savunan ve "samuray" benzetmesinde bulunan Gaunt'a Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, kemiklerin yarısını verip ayrı ayrı DNA testi yapılmasını önerecek. Halaçoğlu, kemiklerin 2 bin yıl öncesine, Roma dönemine ait olduğunu, aksi takdirde özür dileyeceğini söyledi. 

Koçaryan'dan inciler...

ERMENİSTAN Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Türkiye'nin sözde Ermeni soykırımını tanımamasının, kendileri için ulusal güvenlik sorunu teşkil ettiğini iddia etti. Paris'te Fransa'daki Ermeni dernekleri temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen yemekte konuşan Koçaryan, "Türkiye'nin soykırımı tanımaması, sadece ahlaki değil, ayrıca Ermenistan'ın ulusal güvenlik sorunudur" dedi. Fransa'daki Ermeni internet sitelerinde çıkan habere göre Koçaryan, "1915 yılında olduğu gibi, işlediği suçu kabul etmeyen aynı komşuya sahibiz. Bu yapılanların tekrarlanma riski var" diye konuştu.
Sabah
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2007 Çarşamba 07:40:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?