25
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Türk-İş: Taksim olmazsa Kadıköy

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, hükümetin 1 Mayıs’ı resmi tatil ilan etmesine karşın Taksim’de kutlama yapılmasının önünü açmamasına tepki gösterdi. 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda yaşanan olayları hatırlatan Kumlu, “Kanlı 1 Mayıs zihinlerde bir travma etkisi yaratmıştır. Bu travmanın geride bırakılması içindir ki Türkiye, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaya mecburdur” dedi. Kumlu, ‘Taksim olmazsa Kadıköy’de’ kutlama yapacaklarını söyledi. Türk-İş ayrıca İstanbul Valiliği’ne Taksim’de kutlama için başvurdu.
Dün Türk-İş Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Kumlu, Taksim Meydanı’nın kutlamalara açılmasını ‘yasaksız bir Türkiye ve bir travmanın geride bırakılması açısından’ gerekli gördüklerini söyledi.

Taksim için izin verilmemesi halinde bunun tarihi sorumluluğunun hükümete ait olacağını dile getiren Kumlu, bu durumda Türk-İş’in 1 Mayıs kutlamalarını Kadıköy Meydanı’nda yapacağını söyledi. ‘1 Mayıs kutlamalarını Taksim tartışmalarına kurban etmeyeceklerini’ belirten Kumlu, şöyle devam etti: “Kanlı 1 Mayıs zihinlerde bir travma etkisi yaratmıştır. Türkiye 32 yıldır Taksim Meydanı’nda yaşanan kanlı 1 Mayıs’ın yarattığı zihinsel örselenmenin kâbusu içindedir. Bu travmanın geride bırakılması içindir ki Türkiye, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaya mecburdur. Başbakan’a sesleniyorum; 1 Mayıs’ı tatil ilan ettirdiniz teşekkür ederiz. Ama 2009 1 Mayıs’ında geçmişin bütün olumsuz izlerini silmek ve Taksim’i bayram alanı haline getirmek sizin elinizdedir. Taksim’i kutlamalara açınız. Yüz binlerce insanın eşleriyle, çocuklarıyla Taksim’e ellerinde karanfillerle gelmesine izin veriniz.”

Taksim için başvuru
Bu arada Türk - İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak başkanlığındaki ‘1 Mayıs Tertip Komitesi’, dün İstanbul Valiliği’ne giderek Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu’na Taksim’de kutlama yapmak için dilekçe verdi. Büyükkucak yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından şu açıklamayı yaptı:
“Dilekçemizde, Taksim alanı ile ilgili taleplerimizi dile getirdik. Vurguladığımız nokta; geçen sene olduğu gibi yaşananların bir daha yaşanmayacak bir şekilde 1 Mayıs 1977’de şehit olan emekçilerin anısına bir defa dahi olsa alanın 1 Mayıs alanının emekçilere açılmasıdır. Bütün ısrarlara rağmen Taksim emekçilere açılmadığı takdirde, KESK ve DİSK konfederasyonları gibi ‘Taksim alanı olmazsa, olmaz’ şeklinde değil... KESK ve DİSK’in talepleri doğaldır... Ayrıldığımız nokta, Türk-İş olarak ‘1 Mayıs’ı alanda kutlamak istiyorum’ diyen emekçilere ve emek dostlarına karşı görevimiz var.” (Radikal)

Radikal
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 17:57:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?