22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Türk şoförleri Irak'ta mahsur kaldı

Irak tarafından Türkiye'ye geçmek isteyen Türk kamyon şoförleri, yetkililerden yardım bekliyor. 

Irak'ta faaliyet gösteren Irak Milli Petrol Şirketi SOMO ile TPİC (Turkish Petroleum Int. Co. Ltd.) firması arasında yaşanan sorunlar yüzünden Türk şoförler Kuzey Irak'ta mahsur kaldı. 

2006 yılında TPİC tarafından SOMO firmasına teslim edilmesi gereken akaryakıtların 2007 yılına sarkması üzerine SOMO, taahhütlerin yerine getirilmediğini belirterek yük alımını durdurdu. Yük alımının durdurulmasından bir süre sonra iki firma arasında anlaşma sağlandı ancak bu defa da şoförlere 'bekleme süresi' adı altında verilecek nakitlerde sıkıntı yaşandı. Irak tarafında kalan şoförler, günlük bekleme süresi için 80 YTL isterken, TPİC ise günlük 30 YTL verebileceklerini belirtiyor. Bir aydır yaşanan sıkıntılar yüzünden Irak'ta mahsur kalan Türk şoförler, alacakları ödenmediği için yüklerini boşaltmayarak greve gitti. Eyleme başlayan şoförler yetkililerden uzanacak bir yardım eli bekliyor. 

Irak tarafında mahsur kalan tanker şoförü Emin Özdemir, Irak tarafında Türk şoförlerin çok zor durumda kaldığını ifade etti. Özdemir, bir aydır Irak'ta beklediklerini ve Türkiye'den hiçbir yetkilinin konuyla ilgilenmediğini, sadece Şırnak'ın Silopi ilçesinde faaliyet gösteren Yeni Şırnak Tankerciler ve Kamyoncular Kooperatifleri Birliği'nin kendilerine yardımcı olduğunu söyledi. 

Özdemir, 01.03.2007 tarihinde Irak tarafına geçip SOMO firmasına giderek yükleri indirmek istediklerini belirterek şöyle konuştu: "Ancak firma bize yüklerin 2006 yılında gelmesi gerektiğini söyleyerek boşaltamayacaklarını bildirdi. Bunun üzerine biz de firmalarımızla irtibata geçtik. Bir hafta sonra her iki firma arasında anlaşma sağlandığını öğrendik. Biz de 10 gündür beklediğimizi belirterek, bekleme ücretlerinin ödenmesini istedik ancak firma paraları ödemeye yanaşmadı." 

TPİC'den daha sonra yapılan açıklamada kişi başına günlük 30 YTL ve sadece 10 günlük bekleme parası verileceğinin açıklandığını belirten Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim istediğimiz bekleme parasının günlük en az 80 YTL olmasıdır çünkü her yerde şoförler beklediği zaman 'bekleme' adı altında para alıyor ve bu da günde 100 YTL'den aşağı olmuyor. Buralarda çok perişan olduk, artık biz de evimize dönmek istiyoruz ancak bütün parayı burada tükettiğimiz için geri dönecek para kalmadı. Bunun için yetkililerin bize acil yardım etmelerini bekliyoruz." 

Yeni Şırnak Tankerciler ve Kamyoncular Birliği Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Güven de, şoförlerin bir aydır Irak'ta beklediğini ve bu yüzden büyük sıkıntılar çektiğini söyledi. Her şoföre Irak'ta kaldıkları gün kadar 80 YTL ödenmesinin çekilen bu sıkıntıları bir derece unutturacağını anlatan Güven, hiç kimsenin şoförlerin nafakasıyla oynamaya hakkı olmadığını söyledi. Güven, kooperatif olarak her zaman şoförlerin yanında olduklarını belirterek "Sınır dışında yapılan eylemin son bulması için yetkililerin bir an önce devreye girmesi gerekiyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2007 Pazartesi 18:02:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?