16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Türk ve ermeni tarihçiler buluşacak

Ermeni tarihçi Sarafyan'ın buluşma önerisine diaspora sert tepki verdi. Halaçoğlu ise Sarafyan'ı Türkiye'ye davet edeceğini söyledi.

'GERÇEK ERMENİ DEĞİLSİN' 

Sarafyan'ın, Harput'ta ortak araştırma önerisi, diasporadaki milliyetçi Ermeniler'den sert tepki aldı. Sarafyan, "Gerçek Ermeni değilsin, Türkler sonunda seni rezil edecek, yanlış yapıyorsun" şeklindeki eleştirileri umursamadığını açıkladı. Sarafyan eleştirilere rağmen vazgeçmeyeceğini söyledi.

'YÜZ YÜZE GÖRÜŞELİM' 

Sarafyan, Tarih Kurumu Başkanı Prof. Halaçoğlu'yla buluşmak için de e-mail attı ve "En kısa zamanda yüz yüze görüşmek istiyorum" dedi. Prof. Halaçoğlu ise "E-maili aldım, kendisini Türkiye'ye davet edeceğim" dedi.

Ermeni tarihçi diasporaya inat geliyor...

Gomidas Enstitüsü Direktörü Ara Sarafyan, aşırı milliyetçilerin "Sen Ermeni değilsin, Türkler oyun oynuyor" demelerine rağmen Prof. Halaçoğlu'yla buluşacağını söyledi.

Ermeni olaylarını birlikte araştırma önerisi Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu tarafından kabul edilen Ermeni tarihçi Ara Sarafyan'a bu girişimi nedeniyle diasporadaki aşırı milliyetçi Ermeniler sert tepki gösterdi. "Sen gerçek Ermeni değilsin", "Türkler sana oyun oynuyor, sonunda seni rezil edecekler", "Yanlış yapıyorsun" diye eleştiriler alan Sarafyan bu eleştirilere rağmen buluşmayı gerçekleştirmeye kararlı olduğunu söyledi. Diasporanın çoğunluğunun sessiz kaldığını ve ne diyeceğini şu anda bilemediğini belirten Sarafyan "Tepki duyanlar Taşnak, yani sağcı ve milliyetçiler. Ama onlar da azınlık" diye konuştu.

ÖNERİNİN AYRINTILARI 

Prof. Halaçoğlu'na bir e-mail göndererek öneriyi kabul etmesi nedeniyle "teşekkür" ettiğini açıklayan Sarafyan, "Prof. Halaçoğlu ile en kısa zamanda yüz yüze görüşmek ve bu konuları tartışmak istiyorum" dedi. Prof. Halaçoğlu ise Sarafyan'ın önerisini resmi olarak bildirmesi gerektiğini kaydetti. Konunun diğer taraflarına da sunduğu projenin tartışılacak bazı ayrıntılarını açıklama fırsatı yakaladığını kaydeden Gomidas Enstitüsü Direktörü Sarafyan,"Prof. Halaçoğlu'nun benim pozisyonumu anlayışla karşılayacağını umuyorum" dedi. Salı günü yaptığı önerinin bazı temel noktalarına da açıklık getiren Sarafyan şunları söyledi: "İlk olarak Gomidas Enstitüsü Prof. Halaçoğlu'na 1915'de Harput'ta yaşanan olayları neden basit bir tehcir değil de soykırım, kötü muamele ya da katliam olarak adlandırdığımızla ilgili kayıtları sunacak. İkinci aşamada Prof. Halaçoğlu da bize tehcirin Harput ve köylerinde nasıl uygulandığı ile ilgili, aile aile, köy köy tehcir edilen ve yeniden yerleştirme yapılanların sayısıyla ilgili Osmanlı kayıtlarını sunacak. Üçüncü aşamada her birimiz diğerinin sunduğu kayıtları inceleyerek hangileri ikna edici diye bakacağız. Kayıtların çok önemli yerleri olabilir ya da her ikisi de yalan olabilir. İki tarafın kayıtlarında kabul ettiğimiz ya da reddettiğimiz noktaları belirleyeceğiz." Bu çalışmaların internetten yayınlanmasını da öneren Sarafyan böylece başkalarının da bu araştırmayı takip etmeleri gerekirse de katkıda bulunmalarının sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
Sabah
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2007 Cumartesi 09:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?