28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Türk-Yunan ortak ordusu

Türk ve Yunan Genelkurmay Başkanları’nın yakınlaşması yeni projeler getiriyor. Balkan Genelkurmay Başkanları komitesi kurulacak, iki ülkenin ortak bir kara birliği teşkil etmesi de gündemde.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, Yunanistan’a yaptığı gezinin ardından iki ülkenin karargáhlarından eş zamanlı açıklamalar yapıldı. Bölgesel güvenliği artırmak ve ortak askeri çıkarları müzakere etmek amacıyla periyodik olarak toplanacak olan Balkan Devletlerinin Genelkurmay Başkanları düzeyinde bir komitenin teşkil edilmesi, ilk görüşmenin, önümüzdeki yılın başlarında Selanik’te gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ziyaret sırasında ele alınan konular hakkında şu bilgiler verildi:

UÇUŞ GÜVENLİĞİ

Daha önceden üzerinde mutabakata varılmış olan Güven Artırıcı Önlemlerin (GAÖ) askeri yönlerinin gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi, bu kapsamda GAÖ’lerin getirilerinin maksimum düzeye çıkarılması için detayların araştırılması; Uçuş ve seyir güvenliğinin sağlanmasına yönelik teknik önlemlerin geliştirilmesi;

KOMİTE KURULMASI

Bölgesel güvenliği artırmak ve ortak askeri çıkarları müzakere etmek amacıyla periyodik olarak toplanacak olan Balkan Devletlerinin Genelkurmay Başkanları düzeyinde bir komitenin teşkil edilmesi, ilk görüşmenin, önümüzdeki yılın başlarında Selanik’te gerçekleştirilmesi;

ORTAK HAREKAT BİRİMİ

NATO çerçevesinde Barışı Destekleme Harekatına katılımı sağlamak amacıyla Birleşik-Müşterek Harekat Birimi’nin teşkil edilmesi; Gerekli görüldüğü takdirde, NATO Mukabele Kuvveti harekatına katılmak amacıyla ortak bir kara birliğinin teşkil edilmesi;

KURTARMA KUVVETİ

Geniş bir görev yelpazesinde ve alanında çalışma kapasitesine sahip Birleşik- Müşterek Doğal Afet Kurtarma/İnsani Yardım Görev Kuvveti’nin teşkil edilmesi;

PERSONEL DEĞİŞİMİ

NATO faaliyetlerine katılan Deniz kuvvetleri unsurları arasında karşılıklı personel değişimi ve iş birliği; Bölgesel tehditler ve özellikle yasadışı göç konusu.

Asker dostluğu

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Yunan Genelkurmay Başkanı Oramiral Hinofotis’in davetlisi olarak gittiği Yunanistan’da yakın ilgi gördü. Büyükanıt dün yurda döndü.

Yasadışı göç için ortak istihbarat

ANTALYA’da düzenlenen Güneydoğu Avrupa İçişleri Bakanları toplantısında İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Yunanistan İçişleri Bakanı Viran Polidoras iki ülke deniz ve kara sınırında yaşanan yasadışı göçün önlenmesine yönelik ikili görüşmede bulundular. Görüşmede öncelikli olarak insan kaçakçılığı ve yasadışı göç konusunda istihbarat paylaşımı ele alındı. İçişleri Bakanlığı, Yunanistan hükümeti ile yasadışı göçe karışması muhtemel gemiler hakkında istihbarat ve bilgi paylaşımının gerekli olduğunu aktardı.

Atina’ya jestler internet sitesinde

ORGENERAL Büyükanıt’ın tarihi ziyaretinin ardından, Türk Genelkurmay’ı Atina’ya jest yaptı. Ege’de Yunanistan savaş uçaklarının yaptığı ihlalleri duyuran Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden, bu bilgiler çıkarıldı. Büyükanıt Atina’dayken, Yunanistan’a kaçak geçmek isteyen 79 kişinin yakalandığı bilgisi de sitede yer aldı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2006 Pazar 03:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?