19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Türkçe mesaj niye pahalı?

Uluslararası Standartlar Birliği Teknik Komitesi bilgisayar karakter setleri için tartışırken 12 Eylül'ü yaşayan Türkiye, Avrupa'daki toplantılara parasızlık gerekçesiyle katılmadı.

Cep telefonunda ş, ç, ğ gibi Türkçe karakterler kullanıldığı zaman birden fazla kısa mesaja bölünerek abonenin daha fazla ödeme yapmasına neden oluyordu. Sabah'ın daha önce gündeme getirdiği Türkçe kısa mesaja fazla ödeme yapmanın ucu 12 Eylül dönemine kadar gidiyor. 1980'lerin başında bilgisayarlardaki karakter setleri oluşurken Türkiye askeri dönemden geçiyordu. İrlanda'da düzenlenen toplantıya Türk Standardları Enstitüsü katılmadı. Böylece cep telefonlarında Türkçe karakteri tanımama sorunu doğmuş oldu.

ÇÖZMEK İSTEYEN YOK
Türkçe karakter sorunuyla ilgili görüşünü aldığımız milyonlarca abonesi olan cep telefonu operatörleri, milyonlarca telefon satan telefon üreticileri ve altyapı şirketleri sorunu çözmek yerine sorunun kendilerine ait olmadığını iddia ediyor. Şimdiye kadarki siyasetçiler de konuya sahip çıkmadıkları için sorun bu noktaya geldi. Türkçe karakter sorunu dışında Türkçe F tuş takımı da Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilmediği için bir çok bilgisayarda ithalatçının işine gelen Q tuş takımı kullanılıyor.

Türkçe karakterle fatura iki katına çıkıyor

YANDAKİ örnekte olduğu gibi 1 kontöre gitmesi gereken kısa mesaj, Türkçe karakter tanımlanmadığı için 160 karakter kotasını aşıyor.Mesaj ikiye bölünüyor. Bu yüzden mesajı gönderen kişi 1 kontör yerine 2 kontör ödemesi yapmak zorunda kalıyor. 13 kuruş ödeme yapacak GSM kullanıcısı 26 kuruş ödüyor.
SABAH
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 00:58:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?