30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Türkiye, somut proje peşinde

Son dönemde Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini giderek yoğunlaştıran Türkiye, bölgesel ortak projelerin hayata geçmesi için de somut adımlar atıyor.



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelecek. Gül, iki günlük bir ziyaret için dün Türkmenistan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentine geldi. Abdullah Gül, bugün Türk işadamlarının da yatırım yapmaya hazırlandığı Avaza turizm bölgesini gezecek. Ardından Türkmen ve Azeri liderlerle bir araya gelecek.

Gül, dün akşam Türk işadamları ile kaldığı otelde bir toplantı yaptı. Cumhurbaşkanı, bölge ülkeleriyle ilişkilerin gelişmesine verdiği önemi aktarırken, "Aslında bunun da böyle olması gerekir." ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı olarak geride kalan bir yıl içinde Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan'a ziyaretlerde bulunan Abdullah Gül, 2009 yılı ilkbaharında da Kırgızistan ve Tacikistan'a gideceğini açıkladı. Gül, Özbekistan'la ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiğini belirtirken, "Ümit ediyorum oraya ziyareti de gerçekleştireceğim." dedi. Türkmen ve Azeri liderlerle bugün yapacağı toplantının önemine işaret ederek, "Bu toplantı Türk dünyasında büyük ilgi ile takip edilecek. İlişkilerin nasıl geliştiğine en iyi örnek olacak. Hem siyasi, hem ekonomik hem de kültürel alanda ilişkilerin daha da canlandırılması ve onun ötesinde bölgesel projelerin düşünülmesini, bunların hayata geçirilmesini sağlayacak." diye konuştu. Cumhurbaşkanı, bölge halklarının birbirine yakınlığını anlatırken de, "Aramızda sınır olmayacak kadar gönüllerimiz birbirine bağlı." ifadesini kullandı.

Bişkek, Türkler için vizesiz kalış süresini iki aya çıkardı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Kırgız Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ve Başbakan İgor Çudinov ile bir araya geldi. Kırgız meslektaşı Ednan Karabayev ile de görüştü. Görüşmeden Kırgızistan'ın Türk vatandaşlarına sağladığı 30 günden fazla kalmamak kaydıyla vizesiz giriş kolaylığının 60 güne çıkarılması kararı çıktı. Bişkek, KKTC konusunda da Türkiye'ye destek verdi. Kırgızistan'da KKTC'nin bir ofisi olduğunu hatırlatan Karabayev, "KKTC meselesinde sonuna kadar sizinleyiz ve her türlü desteğimizi veriyoruz." dedi. Babacan'ın onuruna verilen öğle yemeğinde ise ilginç bir olay yaşandı. Karabayev, Babacan'ın önüne pişmiş bir koyun kellesi getirterek, kulaklarını kesmesini ve gözlerini çıkarmasını istedi. Kırgız bakan, bunun bir gelenek olduğunu ve 'birbirimizi daha iyi duyarak ve görerek anlaşalım' manası taşıdığını ifade etti. Babacan da bu ritüeli gerçekleştirdi.

ZAMAN
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 02:36:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?