19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Türkiye AB'den reddedilirse radikallere gün doğar'

2008 seçimleri için başkan aday adayları arasında adı geçen Amerikalı Cumhuriyetçi Senatör McCain, ABD ile Avrupa arasındaki gerginliği aşmak üzere düzenlenen Brüksel Forumu’nda "Türkiye’nin reddedilmesi aşırıların güçlenmesine yol açar" uyarısında bulundu.

"TÜRKİYE’yi reddederseniz hükümet içinde ve dışındaki radikalleri güçlendirsiniz. Bunu hiçbirimiz istemeyiz."

Bu sözlerin sahibi olan Senatör John McCain, 2008’de ABD başkanlık koltuğu için adı geçen güçlü adaylardan biri. O, Hanoi hapishanesinde 5.5 yıl esir kalan, bir Vietnam kahramanı. 70 yaşındaki McCain’in sert konuşmasını Brüksel Forumu’nda dinledim. Rusya’yı İran ve Hamas’ı korumakla suçladı. "Rusya, böyle devam ederse G-8’lerden atmalıyız" diye konuştu. "İsmini öğrenemediğim İran Cumhurbaşkanı İsrail’i yok edeceğini söylüyor. Buna izin vermeyeceğiz. Gerekirse İran’a askeri müdahalede bulunuruz" derken kürsüye vuruyordu.

McCain, aynı güçlü mesajları Türkiye için de verdi. "Son yıllarda Türkiye’nin geleceği Avrupa ve ABD arasında görüş ayrılığına yol açtı" diye konuşmaya başladı ve şöyle devam etti:

KORE’DE YANIMIZDAYDINIZ

"Türkiye’nin AB üyeliğine verdiğiiz desteğe karşı çıkan bazı Avrupalılar olduğunu biliyorum. Karşı çıkanların, başka alternatiflerden daha fazla, Türkiye’nin Avrupa-Atlantik kurumlarına katılımından yararlanacaklarını görmeleri lazım. Yüzü Batı’ya dönük, NATO ve AB içinde olan demokratik, laik bir Türkiye’yi destekliyoruz. Buna Türklerin büyük çoğunluğu da katılıyor.

Avrupa’nın reddettiği bir Türkiye için başka bir ihtimal daha var. Bu durum, hükümet içinde ve dışındaki aşırıların güçlenmesine yol açacaktır. Hiçbirimiz bunu istemeyiz. Türkiye’yi daha fazla içimize alarak İslam dünyasına, Batı’nın kapalı bir kulüp olmadığı, değerlerimizi paylaşanlara açık olduğu mesajını güçlü biçimde vereceğiz."

Laik cumhuriyetin geleceğinden kaygı duyduğunu söyleyen başkan adayı McCain ile akşam yemeği sırasında sohbet ettik. Türkiye hayranı olduğunu gördüm. Uzun uzun Çanakkale’de ve İstanbul’da geçirdiği günleri anlattı. "Konuşmanızdan kaygılı olduğunuzu gördüm" deyince "Evet kaygılıyım. AB, Türkiye’yi reddetmemeli" diye ısrar etti. Sonra "Türkler, Kore’de son askerlerine kadar bizim yanımızdaydı. Türkiye’yi desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Nur Batur - Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2006 Pazar 03:00:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?