18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Türkiye artık masada

1963 yılında başlayan Türkiye'nin 42 yıllık Avrupa Birliği rüyası gerçek oluyor. Türkiye ve Avrupa Birliği müzakerelere başlıyor.

Ankara'da Müzakere Çerçeve Belgesi'ne ilişkin görüşmeler tamamlandı. Ve müzakere Çerçeve Belgesi'nde mutabakata varıldı. Lüksemburg'a yola çıkan Dışişleri Bakanı Gül, "Bugün Türkiye için tarihi bir gündür. Herkese hayırlı olsun" dedi.

Ankara'da saatler süren toplantının çıkışında "mutabakata varıldığını" açıklayan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Başmüzakereci Ali Babacan ile birlikte Lüksemburg'a gitmek üzere yola çıktı.

Dışişleri Bakanı Gül, Lüksemburg'a hareketinden önce yaptığı açıklamada "Bugün Türkiye için tarihi bir gündür. Herkese hayırlı olsun" dedi. Türkiye'nin hedefinin 40 yılı aşkın süredir tam üyelik olduğunu söyleyen Gül "Bugün tarihi bir noktaya gelinmiştir. Bu AB'yle tam üyelik müzekerelerinin başlama noktasıdır. Bu gece inşallah bu müzakere hükümetlerarası konferansla başlayacaktır" dedi.

Bu gece Lüksemburg'da yapılması beklenen müzakerelerin başlangıcı töreni sırasında dönem başkanı İngiletere, AB KOmisyonu Başkanı Olli Rehn ve Gül konuşma yapacak. Türkiye için bunun tarihi bir olay olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı, "Çünkü müzakereye başlayan ülkenin statüsü değişecektir. Türkiye'nin bu noktaya gelmesinde bir çok hükümetin ve liderin katkısı olmuştur" diye konuştu.

Son günlerde AB dönem başkanlığıyla çok yoğun bir müzekere sürecinin yaşandığını kaydeden Gül, "Yarım saat öncesine kadar devam etti. Bir uzmlaşma var. Detaylarına girmeyeceğim, göreceksiniz" dedi.
Gül şöyle konuştu:

"Türkeyi yeni bir döneme adım atmaktadır, halkımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Türkiye'Nin diğer ülkelerle farklı bir konumu vardır. Tek müslüman ülke olacaktır. Büyük bir ülke, büyük bir tarihi var, büyük bir coğrafyada.
BM Genel Sekreteri, ABD Başkanı ve dışişleri bakanı ve Arap Birliği, Türkiye'nin üyeliğini destekleyen açıklamalarda bulundu. Herkes büyük bir samimiyetle desteklemiştir. AB içindeki bir çok dostumuz desteklemiştir.
Müzakereler başladıktan sonrada aynı başarıyla devam edersek, herkes kazançlı çıkar.

Bizim için önemli olan, tam üyelik hedeflenmektedir, alternatif yoktur. Türkiye müzekereler sırasında başarılı olursa, tam üyelik gelecektir."

BUGÜN TARİHİ BİR GÜN

AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasını, AB ve uluslararası toplum için 'tarihi bir gün' olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bu akşam gelmesiyle birlikte Müzakere Çerçeve Belgesinin imzalanacağını belirten Straw, uzlaşı sağlanmasında hem Türkiye'nin hem de AB'nin katkısı olduğunu söyledi. Straw, müzakere sürecinin uzun bir süreç olacağını da ifade etti.

Olli Rehn: "AB'nin Türkiye'ye ihtiyaç var"

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de , AB'nin istikrarlı ve demokratik bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Rehn, düzenlediği basın toplantısında, son 30 saatin herkesin hazmetme kapasitesini test ettiğini belirterek, ''sonuçtan tatmin olmak için bütün nedenlerimiz var'' dedi.

Rehn, dönem başkanı İngiltere'ye de uzlaşı sağlama çabalarından dolayı teşekkür etti.


7. PARAGRAF KRİZ YARATTI

Çerçeve belgesindeki 7. paragraf, Ankara'da uzun süre tartışıldı. Türkiye, söz konusu maddede bulunan 'AB üyelerinin uluslararası organizasyonlara katılımını engellememe' ifadesine itiraz ediyor. Türkiye bu ifadenin Kıbrıs Rum kesiminin NATO üyeliği için yapacağı başvuruda veto hakkının elinden alınmasına yol açacağını savunuyordu. Kıbrıs'a ilişkin 7. paragraf konusunda sorun, Başkanlık açıklaması ile çözüldü.

Rum Dışişleri Bakanı Yokovu açıklamanın Başkanlık'a ait olacağını, Hükümetler Arası Konferans'ın bir parçası olmayacağını savundu. Ancak yine de belgeye onay verdi.

Açıklamada, Rum kesiminin olası NATO üyeliği konusunda Türk tarafının hassasiyetleri karşılanıyor, ve Türkiye'nin bu konuda pozisyonunun baştan sınırlanamayacağına işaret ediliyor.

Mutabakata göre 7. paragraf, Başkanlık bildirisi olarak yayınlanmayacak. 25 üyenin mutabakatıyla konsey bildirisi olarak yayınlanacak. Müzakere Çerçeve Belgesinin 1. sayfasında yayınlanacak.



KENTHABER
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 21:47:41
Güncelleme :4 Ekim 2005 Salı 06:23:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa Yıldızeli IP: 85.101.240.xxx Tarih : 4.10.2005 00:08:58
Sayın Kenthaber, Bilmem fark ettiniz mi? Bu konu için kullandığınız resim de iki bayrağımız yan yana gelmiş....GENÇ PARTİ BAYRAĞI olmuş:) yanda ise avrupa birliği bayrağı... Çok Hoş bir espri olmuş...AKP başlattı Genç Prti bitirir inşallah...