16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Türkiye de sınırı bombaladı iddiası

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’ye bağlı Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin internet sitesi, İran’ın, Kandil ve Hakurk dağlarını 40 saat aradan sonra yeniden bombalamaya başladığını duyurdu. İran Ordusu operasyonlarını sürdürürken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de Türkiye sınırında sızmaları önlemek için özel önlem aldığı bildirildi.

DHA’nın Kuzey Irak’taki yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, İran Ordusu, PKK’nın İran’daki uzantısı olan ve sayılarının yaklaşık 2 bin 500 civarında olduğu belirtilen PJAK’lıların da bulunduğu terörist yuvası konumundaki Kandil Dağı’nı bir gün aradan sonra tekrar uzun menzilli top ve havanlarla yoğun bir şekilde bombardıman altına aldı.

Sınır kesiminde bulunan Hacıümran, Kandil, Hınere ve Hakurk alanlarını yoğun şekilde bombalayan İran Ordusu'nun, Türkiye sınırına kadar olan bölgeyi denetim altına aldığı belirtildi. Binlerce İran devrim muhafızlarının yerleştirildiği sınır kesimini karadan geçen İran Ordu güçleri, küçük gruplara bölünerek karşılık vermeye çalışan PJAK'lıları tamamen etkisiz hale getirmeye çalışıyor. İran’ın dün saat 24.00'te başlattığı bombardımanın yer yer devam ettiği kaydedildi.

KAÇAKÇILARI DA TUTUKLUYORLAR

İran’ın Kandil ve Hacıümran alanında bulunan Dola Eyşe, Mergesir kesimlerinde tekrar bombardımana başlaması üzerine, bu sabah saatlerinden itibaren stratejik noktalarda bulunan 5 köyün daha boşaltıldığı ve köylülerin göç etmeye başladığı bildirildi. İran’ın başlattığı büyük operasyon nedeniyle sınır kesiminde kaçakçılık da sona erdi. Kaçakçıların zaman zaman İran Ordusu ile PJAK arasında yaşanan çatışmaların ortasında kaldığı, İran tarafından yakalanmaları halinde, PJAK'a yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle tutuklandıkları vurgulandı.

TÜRKİYE DE SINIRI BOMBALADI İDDİASI

Talabani’nin internet sitesi Puk- Media’nın haberine göre İran Ordusu'nun bombalamasından sonra küçük gruplara bölünerek daha iç kesimlerdeki güvenli bölgelere dağılan PKK’lıların, Türkiye’ye geçebileceği ihtimalini göz önünde bulunduran Türk Silahlı Kuvvetleri, dün saat 22.00 sıralarında Kuzey Irak’ın İran sınırındaki Haftanin alanının Pusağa Vadisi'ni uzun menzilli toplarla yer yer bombaladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Haftanin’deki Pusağa Vadisi'nin yanı sıra, Şırnak’ın Uludere İlçesi'nin Yemişli Köyü'nün karşısında bulunan Nazdur bölgesi ile Şemdinli’nin Kanireş, Hazna, Memik, Kanilinja ile Çukurca’nın karşısında bulunan Serdest, Sersezere, Kaniması ve Hezil kesiminde bulunan Yukarı Seranis, Aşağı Seraniş, Keşan, Tırbıla, Kerane Köyleri'nin bulunduğu bölgeleri de bombaladığı iddia edildi.

PJAK’ın amaç ve eylemleri

Akşam Gazetesi'nin derlediği bilgilere göre, ABD’nin ve İsrail’in destek verdiği iddia edilen Kürdistan Özgür Yaşam Partisi PJAK (Party of Free Life of Kurdistan) İran İslam Devrim Muhafızları’nın İran’ın Kuzey Irak’tan çıkarılmasını amaçlıyor. İran’daki rejimi yıkmak amacıyla kurulduğu iddia edilen örgüt, Türkiye, İran, Irak ve Suriye topraklarında bağımsız sosyalist bir Kürt devleti kurmayı amaçlıyor. İran ve Irak topraklarında aktif olan örgüt, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın görüşlerini ideoloji olarak benimsiyor. Öcalan’ın talimatıyla İran’dan kurulduğu belirtilen PJAK’ın üyelerinin yarısı kadınlardan oluşuyor. Lider kadrosunda Tahran Üniversitesi Psikoloji mezunu Gülistan Dugan’ın da bulunduğu örgüt destek için feminist ideolojiyi de kullanıyor. New Yorker dergisinden Gazeteci Seymour Hersh, İsrail ve ABD’nin Tahran yönetimine baskı yapmak amacıyla örgütün İran’a karşı faaliyetlerine silah ve eğitim yardımı yaptığını yazdı. İranlı Kürt Haci Ahmedi’nin başında bulunduğu örgütün Kandil Dağı’nda kampları bulunuyor.

DHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2007 Pazar 13:18:58
Güncelleme :26 Ağustos 2007 Pazar 13:25:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?