19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Türkiye demokratikleştikçe daha islamcı olacak'

Bush Yönetiminin dış politikasının dayandığı "Demokrasiler, barışçıl ülkeler" savı sorgulanırken "Türkiye’nin demokratikleştikçe daha İslamcı olacağı" iddia edildi.
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times’de yayımlanan bir makalede Bush Yönetiminin Ortadoğu bölgesini demokratikleştirme politikası eleştirilerek Türkiye örnek gösterildi.

Claremont Enstitüsü üst düzey görevlilerinden Mark Helprin imzasını taşıyan makalede, "Demokrasiler, barışçıl ülkeler" savının hatalı olduğu, gerçeklere uymadığı savunuldu.
Tarihten çeşiti örnekler de verilirken birinci Dünya Savaşı’nı tetikleyenlerin başında bir demokrasi ülkesi olan Almanya’nın bulunduğuna dikkat çekilen makalede, ABD’nin bazı ülkelerde inşa etmeye çalıştığı "Pax Demokratika"nın (demokratik barış) mükemmel demokrasilerde bile bulunmadığı savunuldu.

Halen Ortadoğu’da en demokratik büyük ülkeler arasında Türkiye, Pakistan, Lübnan ve Kuveyt’in bulunduğu kaydedilen makalede, "Eğer Türkiye ve Pakistan’da demokrasi bir at gibi sürülebilseydi eyerde bir asker olurdu. Lübnan’da ise, eyerde bir Suriyeli bulunurdu" yorumu yapıldı. Makalede şöyle denildi:

"Ve Türkiye ve Pakistan, Amerikan politikasının kendilerini yönelttiği gerçek demokrasiye daha çok yaklaştıkça daha çok İslamcı olacaklar ve bizim arzu ettiğimizin tersini yapmayı daha çok isteyecekler. Kuveyt demokratikleştikçe daha çok İslamcı olacak. 2003 yılındaki seçimlerde gelenekçi veya İslamcı olmayanlar sandalyelerden ancak yüzde 20’sini elde ettiler."

.
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2006 Pazar 13:21:10
Güncelleme :15 Ocak 2006 Pazar 13:47:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?