26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Türkiye Düşes'i istedi

Türk makamları, kılık değiştirip Ankara’daki bir çocuk rehabilitasyon merkezinde gizli çekim yapan York Düşesi Sarah Ferguson’un iadesini istedi. İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, ‘Düşes tutuklanıp Türkiye’ye gönderilebilir’ dedi

Türkiye, incelemelerde bulunmak amacıyla Kasım 2008’de 700 kadar engelli çocuğun barındığı, Ankara yakınlarındaki Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne ziyarette bulunan ve burada gizlice yaptığı çekimlerle çocuklara iyi bakılmadığı ve merkezin fiziki koşullarının çok kötü olduğunu iddia eden York Düşesi Sarah Ferguson’un iadesini İngiltere’den istedi.

Türkiye ile İngiltere arasındaki Karşılıklı Adli Yardımlaşma (MLA) Anlaşması çerçevesinde iadesi istenen Ferguson hakkında İngiliz polisinin Türkiye’nin iddiaları doğrultusunda araştırma yapacağı; soruşturma sonucunda Düşes’in tutuklanarak mahkemeye çıkarılmak üzere Türkiye’ye gönderilebileceği belirtildi.
İngiliz “Daily Telegraph” gazetesinin haberine göre, Sarah Ferguson’un yetimhanelerle ilgili yaptığı belgeselde çocukların kötü muameleye tabi tutulduğu ve ihmal edildiği yolundaki iddiaları Türkiye hükümetini öfkelendirdi. Siyah bir peruk takıp başını siyah bir başörtüsüyle kapatan Düşes, yetimhane ve bakım merkezi ziyaretlerini küçük kızı Prenses Eugenie’nin refakatinde gerçekleştirmişti. Ferguson’un çektiği filmde prensesin ziyaretlerde tanık oldukları karşısında gözyaşlarını tutamadığı görülüyordu.

Gizli çekilen görüntülerin tele-vizyonda yayımlanması üzerine Türkiye, Ferguson’un mahremiyet yasalarına muhalefet ettiği yolunda suçlamada bulunmuştu. Türkiye, Sarah Ferguson’un Türkiye’nin imajını zedelediğini ve böylelikle AB’ye girmesini engellemeye çalıştığını da belirtmişti.

Çamur atma kampanyası
Skandalın patlak verdiği günlerde açıklama yapan dönemin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, “Bu olayda Düşes’in Türkiye’yi çamur atma kampanyasına hedef yapmaya çalıştığı çok aşikâr” demişti.
Buna karşılık York Düşesi’nin sözcüsü Kate Waddington, Ferguson’un politik bir amacı olmadığını savunarak, “York Düşesi apolitik bir şahsiyet, siyasi bir amacı yok. Her şey çocukların esenliğiyle ilgili” şeklinde açıklama yapmıştı.

ITV1 Kanalı’nda yayımlanan “Tonight” adlı programda ekrana gelen görüntülerde, çocukların yataklarına bağlandığı, bazılarına bütün gün yemek verilmediği, bir çocuğun da koridorda sürünüp kapıya kadar geldiği ve güneşlendiği görülüyordu.
“Daily Telegraph”, şimdi Türk makamlarının İngiltere İçişleri Bakanlığı’na resmen başvurarak Düşes’in sorguya çekilmesini talep ettiğini belirtti. Bakanlıktan bir kaynak, “Karşılıklı Adli Yardımlaşma uyarınca York Düşesi ile ilgili olarak Türkiye‘den talep geldi. Polis araştırmasının ardından Türkiye’nin suçlamaları yönünde Düşes tutuklanıp Türkiye’ye gönderilebilir” dedi.

İngiliz İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, “Karşılıklı Adli Yardımlaşma veya Düşes’in iadesiyle ilgili haberleri ne doğrulayıp, ne de yalanlıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Nevsal Elevli - Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2009 Perşembe 17:33:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 78.175.19.xxx Tarih : 17.09.2009 19:16:43

ne yapsın ingilizler kendi ayıplarını örtmek için bizim gibi gelişememiş ülkelerde olay çıkarıp dikkati oraya yönlendiriyorlar halbuki çocuklara karşı işlenen en fazla suç ingilterede birde ingiliz askerinin yaptıkları var o anlatılmakla bitmez ama yinede bu kadına değil makamlara fatura kesilmeli elini kolunu sallayan herkez ben avrupalıyım dedimi ülkenin her yerine girmeli mi