25
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Türkiye Mevsimi’ne onay çıktı

Fransa Dışişleri Bakanlığı gelecek ay başlaması planlanırken ertelenmesi gündeme gelen “Fransa’da Türkiye Mevsimi” için hazır olduklarını açıkladı: Organizasyon için seferber olduk.

Temmuz ayı başında başlaması gereken, ancak son anda tehlikeye giren ‘Fransa’da Türkiye Mevsimi’ projesi önceki akşam onaylandı. Etkinliğin akıbeti, Fransa’nın Türkiye karşıtı tavırları nedeniyle belirsiz hale gelmişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, projenin sponsorlarına önceki gün Çankaya Köşkü’nde vereceği yemeği bir gün önce iptal ederken, Başbakan Tayyip Erdoğan da geçen hafta NTV’ye verdiği demeçte Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye karşıtı tutumuna vurgu yaparak “Fransa’da Türkiye Günleri gibi bir şeyi güya bize lütfediyorlar. Arkadaşlarımla bu işi değerlendireceğiz” demişti.

Fransa’dan açıklama
Öte yandan, önceki gün Fransız Le Monde gazetesinde çıkan haberde, “Türkiye Mevsimi”nin belirsizliğini koruduğuna dikkat çekildi ve Erdoğan’ın etkinliği iptal etme tehdidinde bulunduğu ifade edildi. Bunun üzerine bir açıklama yayımlayan Fransa Dışişleri Bakanlığı, ‘Türkiye Mevsimi’nin organizasyonu için seferber olduklarını belirtti ve bu organizasyonun Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerde önemli bir yer teşkil edeceğini vurguladı. Açıklamada, “Türk taraflarla işbirliği içinde organizasyonun başarılı olması için güçlü bir taahhüde giren Fransız kamu ve özel bütün aktörlerin arzusunun da bu yönde olduğu” ifade edildi.

Mercan Dede’li açılış

‘Fransa’da Türkiye Mevsimi’ çerçevesinde 300’den fazla etkinlik 1 Temmuz 2009 - 31 Mart 2010 arasında gerçekleşecek. Etkinlik Paris’te 4 Temmuz’da Mercan Dede’nin müzik performansıyla açılacak. Ardından Louvre Müzesi’nde açılacak ‘İzmir’, ‘Hititler’ ve ‘Padişah Kaftanları’ temalı üç sergi, Ara Güler fotoğrafları sergisi, Türk sineması günleri, İlhan Erşahin ve Burhan Öcal gibi isimlerin Fransa turneleri, Paris bahçelerinde ücretsiz Türk müziği konserleri gibi pek çok etkinlik düzenlenecek...
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 19:59:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?