31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Türkiye tarımda bolluk bekliyor

Dünya, buğday ve pirinç gibi temel gıda ürünlerinde son 30 yılın en kötü dönemini yaşıyor. Kuraklığa bağlı verim kaybının yoksul ülkelerde kitlesel açlık tehlikesine yol açabileceği konuşulurken, sulanabilir alanlarını büyüten Türkiye'yi gelecekte bolluk bekliyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Polatlı Ovası Projesi'nin hayata geçirilmesiyle Türk tarımı büyük ivme kazanacak. Verim ve ürün çeşitliliği artarken tarımda katma değer yükselecek. Köylü kazancını artıracak.

Dünyada hükümetlerin yıkılmasına yol açacağı ifade edilen gıda krizi, Türkiye için fırsata dönüşecek. Hükümet, Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi özelliği taşıyan GAP'ın 5 yılda tamamlanması için kaynak arayışına girdi. Hedefin tutması halinde yörede şimdiye kadar Türkiye genelinde devlet eliyle sulamaya açılan alana eşit miktarda bir alan daha sulu tarıma kazandırılacak. Bölgenin ekonomik hasılası 4,5 kat artarken 3,5 milyon insana iş imkanı sunulacak. Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2 yılda 5 ürün alınabilen iklim koşullarına ve verimli topraklara sahip. İşlemeye elverişli arazi miktarı toplam arazinin yüzde 42,2'sine eşit.

GAP'ın yanı sıra hayata geçirilmeyi bekleyen Konya Ovaları Projesi (KOP) sayesinde Konya'da 1 milyon 704 bin hektarlık alanda sulu tarım yapılabilecek, tarımda verim yükselecek. Proje biterse Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da buğday üretimi katlanacak. Halen Konya'da işlenen sulanabilir arazilerin sadece yüzde 27'sinde sulu tarım yapılıyor. Özellikle geçen yıl yaşanan kuraklık ve buna bağlı verim kaybı KOP'un Konya ovaları ve ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı.

Geçen yıl susuzluk yüzünden Konya'da buğday üretimi 2006'ya göre yüzde 35 düşmüştü. Sulu tarıma geçilmesi durumunda Konya'da dekar başına alınan ortalama verim 500 kilogramı geçiyor. Yılda yaklaşık 8 milyon dekarda buğdayın üretildiği Konya'da suyla birlikte buğday üretim alanı 18 milyon dekara çıkabilecek. Bu durumda, Konya'da yıllık 9 milyon ton buğday üretilebilecek. Ayrıca hububat ürünleri ile mısır ve bakliyatta da Konya üretim merkezi haline gelebilecek.

AA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 08:44:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yargıç IP: 88.226.48.xxx Tarih : 27.04.2008 01:25:22

Daha çok beklersiniz Bu sene bir önceki seneden daha kötü Çiftçi pahalılıktan gübre kullanamadı Kuraklıkda cabası Mazot fiyatlarındaki artışı artık takip edemiyoruz Uzun lafın kısası busene ekmek birilerini fena halde çarpacak