15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Türkiye'den Rumlara misilleme

Ankara, TPAO'ya Akdeniz'de petrol araması için izin verdi. TPAO'nun arama yapacağı dört bölgeden biri, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin arama yapacağını açıkladığı yerle aynı.

Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Doğu Akdeniz'de petrol arama girişimine misilleme olarak, Rumların arama yapacağı bölgelerde petrol arama kararı aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan ve TPAO'ya arama izni verilen 4 bölgeden birinin, Rumların arama yapacağı bir bölgeyle aynı koordinatlara sahip olduğu ortaya çıktı.


Dışişleri Sözcüsü Levent Bilman, "Doğu Akdeniz'deki haklarımızı korumakta kararlıyız" dedi. GKRY'nin Mısır ve Lübnan ile münhasır ekonomik bölge anlaşmaları imzalayıp petrol arama ihaleleri açmasıyla başlayan diplomatik kriz, dün Ankara'nın yeni adımıyla tırmanmaya başladı.


Rumların açtığı petrol arama ihalesinin tamamlanacağı 16 Ağustos'a günler kala Ankara, Rumların kendi münhasır ekonomik bölgeleri olduğunu belirttiği 13 bölgeden birini içine alan 4 bölgede TPAO'ya petrol arama izni verdi.


Donanma gidebilir


Dünkü Resmi Gazete'de TPAO'nun Akdeniz'de arama yapacağı 4 bölgenin koordinatları açıklandı.


4 bölgeden birinin, Rumların ruhsat ihalesi açtığı bölgelerden biriyle kesişmesi dikkat çekti.


Türkiye ile Rumların petrol arayacağı bu bölgenin Kıbrıs Adası'nın batısında olduğu bildirildi. Türk diplomatik kaynakları, Rumların attığı "her adıma karşılık verileceğini" belirtti. Bu çerçevede, Rumların açtıkları ihale sonrasında arama çalışmalarına başlaması halinde, bölgeye Türk donanmasının unsurlarının da gidişi söz konusu olabilecek.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2007 Cuma 07:33:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?