16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Türkiye'nin insansız uçakları!

Türkiye'nin elinde insansız görünmez uçaklar var, nedense kullanılmıyor..


Savunma uzmanı Aydın Çetiner, Türkiye'nin, elindeki imkanları kullanmadığı görüşünde.


Silah ve savunma uzmanı Aydın Çetiner, terör örgütü PKK ile mücadelede başarılı olmanın yolunun insansız hava gözetleme sistemlerinin etkin kullanılmasından geçtiğini söyledi.



Anlık istihbaratın çok önemli olduğunu; ancak Türk ordusundaki komuta enformasyon sisteminin yapısı sebebiyle bunun etkin ve yeterince değerlendirilemediğini savunan Çetiner, "ABD ile anlaşılıp anlık istihbarat yardımı alınacağı söyleniyor. Türkiye'nin elinde anlık istihbarat sağlayacak sistemler zaten var." dedi.

Muhtemel sınır ötesi operasyonlarda kullanılacak silah sistemleri ve mühimmat konusunda bilgi veren Çetiner, bu alanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birçok eksiği bulunduğunu ifade etti. Dağlıca saldırısı sırasında, askerlerin kullandığı G-3, Hk-33 gibi silahların tutukluk yaptığı iddialarının abartılı ve gerçeklerden uzak olduğunu vurgulayan Çetiner, havanların tutukluk yapmasının teknik açıdan zor olduğunu söyledi. İnsansız uçak sistemlerinin, terörle mücadele sonucunu belirleyecek önemde olduğunu iddia eden Aydın Çetiner, "Türkiye'nin elindeki gözetleme ve vurma sistemlerinin bölgede yeterince ve etkin kullanıldığı konusunda şüphelerim var." diye konuştu. "Arazideki fareyi bile tespit edecek termal kamera ve gece görüş sistemlerimiz, gece ve gündüz koşullarında muharebe yapma yeteneğine sahip hücum helikopterlerimiz var." diyen Çetiner sözlerini şöyle sürdürdü: "Diyarbakır ve Malatya'daki filolarımızda F-16 uçaklarının 'Lantırn' denilen sistemi var. Uçağın gündüz yaptığı her şeyi gece de yapmasını sağlayacak, hedefe nokta atışı yapabilecek bir sistem. Bu sistem orada varken kullanılmıyor." İsrail'le 30 civarında 'Heron' pilotsuz uçak alımı anlaşması yapıldığını hatırlatan Çetiner, Türkiye'nin yaklaşık 10 yıl önce Amerikan General Atomics firmasından 12 adet insansız gözetleme uçağı aldığını kaydediyor. Çetiner, "Bu sistemler Batman'da eğitim çerçevesinde uçurulmaya başlandı. 12 tane aldık ama şu an sadece 3 tanesi uçabiliyor. Ayrıca RF-4E Fantom uçakları var, bunlar keşif yapar. " dedi.

Ahmet Dinç/zaman
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 14:48:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?