19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Türkiye'nin Kıbrıs önerisi ciddiyetle ele alınmalı'

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye`nin çözümsüzlüğün devam ettiği Kıbrıs konusunda yaptığı yeni eylem planı önerisinin ciddiyetle ele alınması gerektiğini söyledi.

Straw, Kıbrıs`ta iki kesim arasında bulunan Birleşmiş Milletler denetimindeki bölgede düzenlediği basın toplantısında, ``Türkiye`nin girişimi ciddiyetle ele alınmayı hak etmektedir`` diye konuştu.

Türkiye`nin Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için yeni girişimin başlatılması çerçevesinde açıkladığı yeni eylem planının gündemde olduğu bir sırada Straw`un gezisi de önem taşıyor. Straw, Kıbrıs Rum Kesimi`nden KKTC`ye geçerek Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat`la bir araya gelecek. Straw`un bu akşam Türkiye`ye gelmesi, yarın da Atina`ya geçmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından dün bir basın toplantısıyla açıklanan yeni girişim çerçevesinde, en geç Mayıs ya da Haziran aylarına kadar Birleşmiş Milletler himayesinde ve ilgili tarafların katılımıyla üst düzey bir toplantı yapılması istendi.

Gül`ün açıkladığı yeni eylem planına göre Türkiye, KKTC`nin liman ve havaalanlarının uluslararası kullanıma açılması ve KKTC üzerindeki ekonomik kısıtlamaların hafifletilmesi karşılığında tüm havaalanı ve limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmaya hazır olduğunu ilan etti. AB, dikkate değer bulduğu bu plan üzerinde çalışmalara başladı.

Straw, ``Mevcut tıkanıklık kimseye fayda getirmiyor... Mevcut durum Kıbrıs açısından, Doğu Akdeniz açısından ve AB açısından olumsuzdur`` diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 14:43:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?