19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Türkiye'nin mayın stoğu

Kara Mayınlarına Karşı Uluslararası Kampanyanın 2006 yılı raporunda, Mayın Yasaklama Anlaşmasına taraf olan Türkiye'nin stoklarında bulunduğu bildirilen yaklaşık 3 milyon mayının, anlaşma gereği 2008 yılına kadar imha edilmesi gerektiği belirtildi.

Taksim Hill Otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Sözcüsü Muteber Öğreten, raporun, dünya ile aynı anda Türkiye'de açıklandığını belirterek, raporun, Mayın Yasaklama Anlaşmasının ve mayın karşıtı hareketin olumlu gelişmeler kaydettiğini gösterdiğini söyledi.

Öğreten, Mayın Yasaklama Anlaşmasını imzalayan ülke sayısının 151'e ulaştığını, ancak aralarında ABD'nin de bulunduğu 40 ülkenin halen anlaşmayı imzalamadığını belirterek, 1997 yılından bugüne kadar taraf devletçe 39,5 milyon antipersonel mayınının imha edildiğini, 740 kilometrekarelik alanın mayınlardan temizlendiğini bildirdi.

Türkiye'nin de anlaşmaya 25 Eylül 2003 tarihinde imza attığını, 2004 yılı Mart ayında uygulamaya geçtiğini anlatan Öğreten, Türkiye'nin eğitim amaçlı 16 bin mayını bulundurduğunu, bunun da anlaşmaya taraf ülkeler arasında Brezilya'dan sonraki en yüksek rakam olduğunu söyledi.

Öğreten, raporda, Genelkurmay Başkanlığının 26 Ocak 1998 tarihli emriyle, antipersonel mayın kullanılmasının yasaklandığı ve bu tarihten sonra bu tür mayınların kullanıldığına ilişkin herhangi bir kayda rastlanmadığının belirtildiğini bildirdi.


ANKA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2006 Çarşamba 16:35:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?