18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Türkiye'ye ağır suçlama

İngiliz milletvekili ve Avrupa’dan sorumlu eski bakan Denis MacShane, İstanbul’da izlediği Pamuk davasının ilk duruşmasını değerlendirirken, "Türkiye’nin yeni ayetullahları, laik ulusal devleti koruduklarını öne sürüyor ancak İran’daki dini sansürcüleri taklit ediyor" ifadesini kullandı


Pamuk davasının ilk duruşması için İstanbul’a gelen Denis MacShane, pazar günleri İngiltere’de yayınlanan The Observer gazetesinde, "Neden büyük bir yazarın yargılanması hepimizi etkiliyor" başlıklı bir makale kaleme aldı. "Dünya çapında okunan Türk yazarı Orhan Pamuk’un bir romanı bu Noel’de popüler bir hediyedir" diyen MacShane, Pamuk için "Paralı liberal solcunun politik görüşleri var ancak onun için tek önemli olan şey roman yazmak" ifadesini kullandı.

MacShane, Sırplar, Hırvatlar, Japonya ve Çin’i örnek göstererek hiç bir ülkenin kendi geçmişini kolay bir biçimde incelemediğini kaydetti. MacShane, Pamuk için Türk tarihinin "tabu" alanlarına girmenin bir risk olduğunu ancak yazarların köktendinciler ve aşırı milliyetçilerin alevlendirdiği sansüre karşı koymalarının beklendiğini belirterek şunları yazdı:"Türkiye’nin yeni ayetullahları, laik ulusal devleti koruduklarını öne sürüyor ancak İran’daki dini sansürcüleri taklit ediyor. Ermeni katliamları, Atatürk’ün Türkiye’yi modernize etmek için yaptığı hamleyi başlatmasından on yıl önce meydana geldi ve Atatürk Müslüman köktendinciler için sirinci tarihsel düşman olmayı sürdürüyor. Çünkü Türkiye’yi laikleştirdi ve Müslüman Türklerin barlarda içki içmesine izin verdi ve kadınlarla dans edilmesini cesaretlendirdi."

MİLLİYETÇİ AVUKAT YÜZÜME VURDU

MacShane, Türkiye’nin modernizasyonunun artık AB demek olduğunu, Türkiye’deki aşırı milliyetçilerin ise "egemenliğin paylaşılması anlamına geldiği" gerekçesiyle AB’den hoşlanmadıklarını belirterek, "Mahkeme salonunda nefreti yansıtan kelime ’Avrupalı’ idi. Milliyetçiler, Avrupa Parlamentosu üyelerine hakaret ettiler, bağırdılar ve milliyetçi bir avukat benim yüzüme vurdu" diye yazdı.

SÜRGÜNE GİTMEM GEREKİR Mİ?

Davanın yargıcını sert dille eleştiren MacShane, "Yargıç, başını kağıtlarına gömdü ve Pamuk’un yüzüne bir kez olsun bakmadı. Milliyetçi avukat ayaktakımının mahkemeyi sindirmesine izin verdi ve savcıyı durdurmayı reddetti" ifadesini kullandı.

Türkiye’deki milliyetçilerin Avrupa’da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan sağcılar için iyi dost olduklarını belirten MacShare, "Duruşmadan sonra korku içindeki Pamuk bana sürgüne gitmesinin gerekli olup olmadığını sordu. Böyle olmayacağını umuyorum. Türkiye, Avrupa’ya ancak Voltaire kazanırsa ve Ayetullahlar(laik ve dinci) kaybederse girecek" yorumunu yaptı.
AA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2005 Pazar 15:07:19
Güncelleme :18 Aralık 2005 Pazar 21:15:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?