22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Türkiye'ye `Sofra bezi' tazminatı

Türkiye'ye `Sofra bezi' tazminatı

"Sofra bezi" davasında AİHM, Türkiye'yi davacı olan F.Ç.'ye 13 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti

BURSA'da 9 yıl önce evinin balkonundan sofra bezi silkelediği için apartman yöneticisi ve karakolda görevli bir uzman çavuş tarafından dövüldüğü iddiasıyla dava açan ev kadını F.Ç.'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) `Adil yargılama yapıldığı' gerekçesiyle yaptığı başvuru sonuçlandı. Mahkeme Türkiye'yi davacı olan F.Ç.'ye 13 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Bursa'nın Görükle Beldesi'ndeki Göçmen Konutları'nda yaklaşık 9 yıl önce evinin balkonundan sofra bezini silkeleyen F.Ç., apartman yöneticisinin şikayeti üzerine götürüldüğü karakolda, yönetici ve karakolda görevli uzman çavuş T.Ü. tarafından dövüldüğünü öne sürdü. Adli Tıp Kurumu'na giderek 10 gün `iş görmez' raporu alan F.Ç., bu kişiler hakkında Bursa 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde `Efrada karşı sui-muamele' suçundan dava açtı.

Dava, kamuoyunda `Rahşan Ecevit affı 'olarak bilinen 4 bin 616 sayılı yasa kapsamına girdiği için sanıkların cezası `Şartla Ertelemeye' tabi tutuldu. Bunun üzerine F.Ç., hukuk ahkemesinde açtığı tazminat davasında 350 YTL tazminat almaya hak kazandı.

Kendisini copla dövdüğünü öne sürdüğü sanıkların cezalandırılmamasına tepki gösteren F.Ç., avukatı Nalan Bener aracılığıyla AİHM'e başvurdu. F.Ç.'nin avukatı Nasal Bener, Türkiye'de adil yargılama yapılmadığını savunarak AİHM'den 85 bin dolar tazminat isteğinde bulundu.

AİHM, `dostça çözüm' teklif ettiği Türkiye'nin mağdur F.Ç.'ye 13 bin Euro tazminat ödemesine karar verdi. Avukat Nalan Bener, davanın sonuçlanmasının ardından, müvekkilinin insanlık dışı ve onur kırıcı bir muameleye maruz kaldığını düşünerek konuyu AİHM'e taşıdığını söyledi. Türkiye'nin bu karara ise en geç 7 Eylül 2007 tarihine kadar cevap vermesi gerektiği belirtildi. Türkiye'nin karara itiraz etmemesi halinde AİHM'in dosya üzerinden yargılama yapacağını ekledi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 19:27:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sema IP: 91.64.122.xxx Tarih : 2.08.2007 20:07:21
he yasadigi memmeleketin yasalarini kabul etmeyenin ne isi var o ülkede onu anlamakta güclük cekiyorum arti insan haklarini biz türkler bilmiyoruzmu simdi