30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Türkiye'yi AİHM'de mahkum ettirdi!

Yeni Asya gazetesi sahibi Mehmet Kutlular, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’yi mahkum ettirdi.

AİHM, Kutlular'ın 1999 Marmara depreminden sonra yaptığı konuşmada depremi "ilahi cezalandırma" olarak göstermesinin “şiddeti teşvik etmediği”ni, kendisine orantısız bir ceza verildiğini belirterek Türkiye’yi Kutlular'a 5 bin euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

AİHM, Marmara depreminden sonra gazetesince düzenlenen bir dini törende yaptığı konuşmadan dolayı yargılanarak mahkum edilen Mehmet Kutlular'ın, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği ve ayrımcılığa maruz kaldığı yolundaki şikayeti üzerine açılan davayı sonuçlandırdı. Kutlular'ın, depreme ilişkin konuşmasında, toplumda batıl inanç ve hoşgörüsüzlüğü yayabileceğini ancak şiddetin kullanılmasını, ya da kamuoyunda nefret duyguları uyandırmayı teşvik etmediğini belirten Mahkeme, bunun dikkate alınması gereken esas faktör olduğunu kaydetti.

Bu nedenle Kutlular'a verilen cezayı “orantısız” bulan Mahkeme, oy birliğiyle ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar vererek Kutlular'a manevi tazminat olarak 5 bin euro ödenmesine hükmetti.

anka
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 17:03:47
Güncelleme :29 Nisan 2008 Salı 17:07:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?