22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Türkler yüzyılın efendileri olacak!'

ABD ve Avrupa'nın ünlü gazetesi Wall Street Journal'ın 18 yıl boyunca Türkiye muhabirliğini yapan Hugh Pope bu kez Türkiye ve Orta Asya Türk cumhuriyetleri ile ilgili kitabıyla okuyucu karşısına çıktı. 1997 yılında "Çıplak Türkiye" kitabını yayınlayan ve en çok okunanlar listesinin zirvesine oturan Pope, 415 sayfalık eseri 21 yılda yazdı.

Bugüne kadar 30 ülkede gazetecilik yapan Pope "Fatihlerin Oğulları" kitabını 20 ülke gezerek hazırladı. Halen Wall Street Journal'ın İstanbul bürosunu yöneten Pope, kitabı yazmaya nasıl karar verdiğini VATAN'a açıkladı: "Uygur Türkleri'nin efsanevi lideri Isa Alptekin'le 1989'da İstanbul'da röportaj yaptığımda, dünyada Türkiye dışında Türkler olduğunu ilk kez fark ettim. Daha sonra Azerbaycan Halk Cephesi lideri Ebulfeyz Elçibey'in TRT'ye uydu telefonundan Türkçe demeç verdiğini gördüm. Sovyetler daha yıkılmamıştı. Çok ama çok heyecanlandığımı hatırlıyorum. O gün bugündür bu kitap kafamda."

İstanbul Paris'ten farksız
Pope, VATAN'A yaptığı açıklamada "Turgut Özal haklıydı" diyerek 21'inci yüzyılın Türkler'in olacağını söyledi. Ünlü gazeteci Türkiye'yi örnek göstererek şöyle konuştu: "Eskiden Galatasaray'ın Avrupa Şampiyonu, milli takımınızın dünya üçüncüsü, Eurovision birincisi olacağınızı, Koç'un Avrupa'nın en iyi buzdolabını üretebileceğini düşünebilir miydiniz? 1990'ların Kürt sorunu nedeniyle kayıp yıllar olmasına rağmen bunu başardınız. Türk dünyasının dört temel ülkesi Türkiye, Özbekistan, Azerbaycan ve Kazakistan. Ancak merkezde Türkiye var. istanbul'un artık Moskova, Paris, Londra, Washington gibi kentlerle rekabete girdiğini söyleyebiliriz."

Türkler daha iyi anlatılamazdı!
Dünyanın bir numaralı internet satış sitesi amazon.com'da kitap için yapılan bazı yorumlar şöyle:

- Aynen yazdığı gibi
Kitapta anlatılan yerleri ben de gezdim. Bu kitabı okumak gerçekten büyük bir keyif! Mete, Washington

- Dört dörtlük anlatıyor
Pope'un eseri Orta Asya'nın gerçeklerini dört dörtlük anlatıyor. Bu bölgeye ilgisi olan kesin okumalı. Tarihçi202, USA

-Elinizden düşürmeyeceksiniz
Hem seyahatname, hem de tarih havası var. Pope, modern olanı tarihsel bakış açısından geçirerek iyi iş başarmış. Elinizden düşüremeyeceksiniz! Martinez, New York

Türk'ün aklı ne zaman gelir?
Türklerde sıkça karşılaştığım nitelikleri derledim. Bazılarını şöyle sıralayabilirim: Çekici bir kabalık, aileye sadakat, hiçbir şeyden korkmama ve risk almayı sevme. Bunlara yaşlılara saygı, plan yapmaktan nefret etme, özür dilemeyi kabullenmeye yanaşmama, liderlerle aşk-nefret ilişkisi ve doğuştan bir özellik olarak bir şeyleri denetim altına almaktan gıcık kapmayı ekleyebilirim. 'Bir Türk cihana bedeldir' gibi modern deyişlerin yanı-sıra. Türkün aklı ya kaçarken ya sı..rken gelir' veya 'Türk'ün aklı sonradan gelir' gibi kendi kendileriyle dalga geçtikleri atasözleri boldur

(Vatan)
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2005 Pazar 20:48:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?