22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Türk'ten Zana'ya Apo desteği

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Nevruz kutlamalarındaki konuşmaları dolayısıyla DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve eski DEP milletvekili Leyla Zana hakkında inceleme başlattı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP Genel Başkanı Türk ile Zana'nın dün fuar alanındaki Nevruz etkinliği sırasında yaptıkları konuşmaları nedeniyle inceleme başlattı.

Türk, dünkü konuşmasında; terör örgütü başı Öcalan'a "Sayın" diye hitap ederken, Zana, Kürtlerin 3 liderinin bulunduğunu; bunlardan birinin Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, ikincisinin Mesut Barzani, üçüncüsünün ise terör örgütübaşı Öcalan'ın olduğunu söylemişti.

Nevruz etkinliğinde yapılan konuşmaları incelemeye alan savcılık, Türk ve Zana hakkında dava açılıp açılmamasına karar verecek.

Haklarında dava açılırsa Türk ve Zana, TCK'nın "Suç ve suçluyu övme" suçunu içeren 215. maddesi uyarınca yargılanacak.

DTP Genel Başkanı Türk, bir süre önce Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde bir açıklamasında "Sayın Öcalan" dediği gerekçesiyle yargılandığı davada 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında, terör örgütü lehine slogan atıp ve örgüt elebaşısının posterini taşıdıkları gerekçesiyle aralarında 7'si çocuk 48 kişi gözaltına alındı. 

DTP'li Türk: Zana'nın sözleri bir realitedir

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Kürt halkının demokratik taleplerini her zaman ortaya koyacağını belirterek, “Seçimlerde bağımsız adaylığı son ama önemli bir seçenek olarak görüyoruz'' dedi. 

Ahmet Türk, Nevruz’un ruhuna yakışır bir tablo sergilendiğini belirterek, “Tabiki Nevruz’u sadece bayram, eğlence günü olarak kutlamak doğru değildir. Nevruz özgürlük, varoluş mücadelesidir. Halkımız meydanlarda taleplerini, demokratik isteklerini dünyaya duyurdu. Türkiye’de kardeşleşmeyi hedef alıyoruz. Mesajlarımızı çok açık bir şekilde ortaya koyuyoruz. Halkımız çözümü sivil projelerle barışta aradı. Bunun yerine getirilmemesi durumda yurttaşımızın tatmin olmayacağını artık herkes görmek zorundadır. Yıllardan beri içinde bulunduğumuz çatışmalı dönemin bitmesini istiyor. Bunun için sivil demokratik projelere ihtiyaç vardır. Uzlaşı ve diyaloğu hedef alıyoruz. Nevruz’u gerginleştirmek isteyen güçlere karşı, halkımız sağduyulu davrandı, provokasyona gelmedi. Bu halkın talepleri var. Demokratik tepkilerini her zaman ortaya koyacak'' dedi. 

Gazetecilerin, Leyla Zana’nın Celal Talabani, Mesut Barzani ve Abdullah Öcalan için söylediği ‘3 öncü liderimiz vardır sözünü paylaşıyor musunuz?’ sorusuna, Ahmet Türk, “Sayın Zana’nınki bir öngörüdür. Bir realitedir. Bu ülkenin gerçeklerini saklayarak bir yere varamayız. Ortadoğu’yu gözden geçirdiğimiz zaman akla gelen isimler bellidir. Bu gerçeklik bir durum ve tespittir. Zana tespit yaptı. Bazı tespitleri örtmenin anlamı yok. Milyonlarca insan meydanlarda ismi telafuz ediyorsa onu görerek, bu durumu da demokratik barışçıl çözümlerle görecek bir tablo sergilenmesi gerekir'' yanıtını verdi. Türk, seçimlerde parlamentoyu hedeflediklerini ve bunun içinde görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, “Bağımsız seçime girmek son seçenektir. Ama önemli bir seçenek olarak görüyoruz'' dedi. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Türkiye genelindeki Nevruz’u sağduyulu metanet içerisinde kutlamış olmanın hazzını ve rahatlığını yaşadığını söyledi. Baydemir, “Diyarbakır halkının ortaya koyduğu duruş takdire şayandır. Olağanüstü bir çaba sarfederek böylesi bir tabloyu elde ettik. Dolayısıyla çaba sarfedilince pozitif sonuçlar elde edilebiliniyor. Değişime ve dönüşüme karşı direnç gösterenler, istiyorlarsa bizi dinlemesin. Ama Diyarbakır halkının ortaya koyduğu tabloyu artık görmesi gerekiyor. Sadece onlar dinlenip analiz edilirse Türkiye birçok kaygısını korkusunu aşacaktır'' diye konuştu.

A.A./DHA-Faruk BALIKÇI- Muzaffer DURU
Yayın Tarihi : 22 Mart 2007 Perşembe 17:22:27
Güncelleme :22 Mart 2007 Perşembe 17:23:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Fırat Öz IP: 85.105.127.xxx Tarih : 22.03.2007 17:28:21
Bu kaçıncı inceleme , bu kaçıncı soruşturma ve hep aynı isimler nerdeyse. Bölücü örgütü ve yandaşlarını uzaklarda öyle dağlarda aramaya gerek yok görüyoruz nerde olduklarını, alanlara sokaklara sınırlara inmişler. Madem görüyorsunuz artık ya caydırıcı cezalar verin yada bu adamlar neden böyle konuşuyor bir düşünün.Yazık şehitler haftasında böyle konuşmalar çok yazık.