22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

TÜSİAD üzüntüsünü ifade etti

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Amerikan kongre üyelerine bir mektup göndererek, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Ermeni tasarısının geçirilmemesini istedi.

TÜSİAD'ın mektubunda, 1915'teki olaylardan "soykırım" olarak bahsedilen Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden geçmesinden duyulan üzüntü ifade edildi.

Mektupta, "TÜSİAD, bu tasarının zaten kırılgan Ortadoğu ve Kafkaslar'da geri dönülmesi mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceğini vurguluyor" denildi.

Mektupta, Türk iş çevrelerinin, tamamen iç politika kaygısıyla bir ülkenin parlamentosunun, Osmanlı İmparatorluğu dönemi tarihini yeniden yazma çabası içine girmesini anlayamadığı belirtildi.

Ayrıca, bu tasarının, "Amerikan yönetiminin, Türkiye'nin PKK'ya karşı savaşını desteklemede isteksiz olduğu" bir döneme rastlamasının talihsiz olduğu ifade edildi.

TÜSİAD mektubunda, böyle bir tasarının geçirilmesinin istenmeyen sonuçları ise şöyle sıralandı:

- Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik olası girişimlerin kırılması.
- Türkiye'nin, 1915 olaylarını, kurulacak ortak bir uluslararası komisyonla değerlendirme önerisi gibi çabaların bir kenara itilmesi.
- Türkiye'nin sosyal, politik ve ekonomik temellerini batıyla aynı çizgiye getirmesine direnen iç ve dış aktörlerin cesaretlendirilmesi.
- Karşılıklı anlayış, demokrasi ve açık toplum gibi 11 Eylül sonrasında özellikle önem kazanan özelliklerin ilerletilmesi girişimlerinin zarar görmesi.
- Alternatif iş ortaklıkları arayışı çabalarının haklı çıkartılması.

Mektupta, TÜSİAD'ın, Türk-Amerikan ilişkilerinin derinleştirilmesinin destekçisi olduğu belirtildi. Ayrıca mektupta, Türk iş çevrelerinin tasarının geçmesinin sonuçlarından endişe duyduğu belirtilirken, "Amerikan halkı, kongre üyeleri ve Amerikan yönetimini, bu tasarınınTemsilciler Meclisi Genel Kurulu'na ulaşmasını engelleme yönünde çaba göstermeye davet ediyoruz. Aynı zamanda onları, PKK'ya karşı savaşında Türkiye'yi daha etkili bir biçimde desteklemeye çağırıyoruz" denildi.

ABD'deki Ermeniler endişeli

Bu arada Amerikan Temsilciler Meclisi'ndeki Ermeni tasarısına desteğini çekenlerin sayısının bir haftada önemli bir artış göstermesi, ABD'deki Ermeni gruplarını endişelendirdi.

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) Başkanı Aram Hamparian, ABD'deki bütün Ermeniler'i, 23-24 Ekim'de Washington'a gelerek, Ermeni tasarısına destek gösterisi yapmaya çağırdı.

Hamparian, "Son 48 saatte Türkiye'nin lobicileri ve medya, tasarıya karşı bir tutumun yükselmesini sağladı. Destekçilerimizi bezdirme kampanyası izliyorlar" diyerek, Ermeniler'in Washington'daki gösteriye katılmasının önemli olduğunu kaydetti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de, geçeceğine kanaat getirmezse tasarıyı Genel Kurul'a getirmeyebileceği yönündekiaçıklamaları, daha önce ağırlıklı olarak Ermeni tasarısının lehine görülen durumu değiştirdi.

Ancak Washington'daki gözlemciler, Amerikan yönetiminin tasarıya karşı izlediği kampanya ve birçok kongre üyesinin desteğini çektiği açıklamalarına karşın, ihtiyatlı yaklaşmaktan yana.

Gözlemciler, Genel Kurul'da oylamaya getirilmesi durumunda tasarının kabul edilme ihtimalini halen yarı yarıya görüyor.

"Pelosi'nin sözleri umudu artırdı"

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin sözlerinin, Ermeni tasarısının Genel Kurul'a gelmeyebileceği umudunu artırdığını, ancak Amerikan yönetiminin, oylamaya sunulması durumunda kongr eüyelerini tasarıya karşı oy kullanmaya cesaretlendirdiğini kaydetti.

Casey, düzenlediği basın toplantısında, "Bildiğiniz gibi tasarıyı daha önce desteklediğini açıklayan bir dizi kongre üyesi, bu tutumunu değiştirdiğini açıkladı. Pelosi de, tasarının geri kalan destekçilerine danışacağını Genel Kurul'a getirip getirmeyeceğinin belli olmadığını söyledi. Bu açıklamalar bizi cesaretlendirdi. Ancak tasarıya karşı çalışmaya devam edeceğiz. İdeal bir dünyada bu tasarı Genel Kurul'a hiç getirilmese çok iyi olur. Gelirse de kongre üyeleriyle çalışmayı sürdüreceğiz, çünkü bu doğru bir tasarı değil" dedi.

Casey, "Pelosi'nin sözleri, tasarının Genel Kurul'a gelmeyebileceğine dair bize biraz umut veriyor. Ancak bizim pozisyonumuz açık. Biz bu tasarıya karşıyız. Tasarı, Ermeni-Türk uzlaşmasına yardım etmeyecek ve ABD ulusal güvenliğini yaralayacak. Bu yüzden de oya sunulursa tasarıya karşı oy kullanmaları yönünde kongre üyelerini teşvik etmeyi sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2007 Cuma 10:38:06
Güncelleme :19 Ekim 2007 Cuma 15:34:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?