19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Uçaklar çarpışmadı, çatıştı

Dünya havacılık sektörü, Ege'de 13 gün önce meydana gelen "İt Dalaşı"nı internet forumlarına taşıdı. İddiaya göre, Türk jetinin füzelerinin kendisine kilitlendiği sinyalini alan Yunan pilot Türk F-16'sını vurdu. Ardından da diğer Türk jeti tarafından düşürüldü.

Ege Denizi'nde 13 gün önce it dalaşı yapan Türk ve Yunan savaş uçakları çarpışınca tüm dünya nefesini tutup, sıcak çatışma olmamasını diledi. Yunan F-16 pilotu Kostas İliakis'in ölümüyle sonuçlanan, Türk pilot Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir'in son anda fırlatma koltuğunu çalıştırıp yaralı kurtulmayı başardığı olayın ardından Ankara ve Atina'nın soğukkanlı davranması krizi önledi. Fakat olayın üzerinden iki hafta geçmesine rağmen, Ege'de yaşanan sıcak anların üzerindeki sır perdesini aralayacak resmi bir açıklama yapılmaması, komplo teorilerini de beraberinde getirdi.

Hassas bir dönem 

Atina hükümetinin Ege sorununu Avrupa Adalet Divanı'na götürmeyi tartıştığı bir dönemde Türkiye'yi zor duruma sokacak iddialarından biri de dün internette dolaşmaya başladı. Askeri havacılığın en önemli referans sitelerinden biri olarak gösterilen "www.F-16.net"te yer alan iddiaya göre, Türk ve Yunan jetleri arasında yaşanan basit bir it dalaşı değildi. Hatta olay sırasında Ege semalarında füzeler uçuştu. 

İşte "Kabman" kod adlı bir üyenin sitenin forum bölümüne yazdığı çarpıcı iddianın ayrıntıları;

Ege semalarında yaşanın olayla ilgili bir rapor var. Buna göre, iki Yunan F-16 uçağı FIR hattını ihlal eden Türk Hava Kuvvetleri'ne ait iki F-16 ve bir F-4'e "önleme" manevrası yaptı. Türk jetlerine yaklaşan bir Yunan jeti, önde seyreden F-16 ve F-4'ün arkasına geçti. Bu sırada diğer Türk F-16'sı da iki Yunan uçağının arasına girdi. Arada kalan Yunan jetine "Türk uçağı kilitlendi. Füze fırlatıldı" sinyali geldi. Bunun üzerine Yunan pilot önündeki Türk F-16'sını füzeyle kanadından vurdu. 

Türk pilot otomatik fırlatma sistemi ile tam zamanında uçaktan ayrıldı. Bu arada arkadaki Türk jeti harekete geçti ve arkadaşını vuran Yunan jetini füze ile vurdu. Uçak pilotuyla birlikte Ege Denizi'ne gömülürken en arkadaki Yunan F-16 uçağı manevra yaparak bölgeden uzaklaştı. Havada bu gerilim sürerken Girit Adası'ndaki S-300 bataryaları da Türk uçaklarına kilitlenmiş, Türk Donanması'na ait savaş gemileri de bölgeye hareket etmişti. İddiaya göre rapordaki ifadeleri, o sırada bölgede uçmakta olan iki yolcu uçağının pilotları da doğruladı.
Vatan
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2006 Pazar 11:22:23
Güncelleme :5 Haziran 2006 Pazartesi 09:26:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahtopot IP: 85.98.205.xxx Tarih : 4.06.2006 14:28:11
ege semalarında bu oyun yıllardır oynanıyor.uçaklar birbirine çok yaklaşıyor.hatta kokpitten birbirlerine hareket bile yaptıklarını dinlemiştim birkaçkez.işte bazen oyun sınırı aşılarak bu neticelere kadar varabiliyor.esasında her iki tarafın pilotlarıda bence bazen kişisel davranıyorlar gibime geliyor.oyun oyun olarak kalmalı.ve sonuçta insan hayatı önemsenmeli.geride kalan aileler üzülmemeli.çünkü bir savaş pilotu kolay yetişmiyor.bir uçak ucuza alınmıyor.umarım bu üzücü hadiseden herkes bir ders çıkartır kendince.